Echte Limburgse vlaai ligt zwaar op de maag

Print
Echte Limburgse vlaai ligt zwaar op de maag

Afbeelding: MGL

Krijgt de Limburgse vlaai een beschermde Europese status net als tal van Franse en Italiaanse kazen? Als het aan een aantal ambachtelijke bakkers, fruittelers en de provincie ligt wel. Het traject verloopt echter moeizaam, omdat er ook weerstand tegen is.


,,Een toerist die bij een supermarkt een kleffe vlaai koopt voor een paar euro denkt dat hij een echte Limburgse vlaai in handen heeft.Wat moet die wel niet denken? Een echte Limburgse vlaai is geen diepgevroren schijf van acht dagen oud en ook geen product dat dagen in de koeling ligt”, zegt ‘warme bakker’ Paul Hagedoren uit Hoensbroek. 

De prijswinnende vlaaienbakker ziet regelmatig dat er een wereld van verschil in kwaliteit zit tussen ambachtelijk gebakken vlaaien en het goedkope massaproduct. Toch mag nu nog iedereen zijn vlaai ‘Limburgse vlaai’ noemen. 

Van Hagedoren mag de trots van Limburg best een beschermde Europese status krijgen. De provincie Limburg maakt zich daarvoor al ruim een jaar sterk. Alleen verloopt het traject een stuk moeizamer dan vooraf gedacht. De provincie heeft ervaren dat er bij meerdere betrokkenen weerstand en koudwatervrees leeft. „Wanneer Limburgse vlaai als EU-streekproduct geregistreerd staat en daarmee Europese bescherming geniet, kan de naam Limburgse vlaai alleen door ondernemers gebruikt worden die voldoen aan de voorwaarden die aan de bescherming zijn gekoppeld. De ervaring leert dat het merendeel van de ondernemers - en met name de groothandels - hiertoe niet bereid zijn. Men verwacht de nodige weerstand tegen de EU-registratie, die het gehele proces zal frustreren”, stelt een woordvoerder van de provincie vast.

Mag de vlaai die uit een fabriek in Friesland komt straks nog Limburgse vlaai heten?

Die ondernemers uiten bij de provincie onder meer de vrees dat een Europees keurmerk voor een hogere prijs van de vlaai zal zorgen. Als het keurmerk bijvoorbeeld straks voorwaarden stelt aan de gebruikte ingrediënten of productiemethode, kan dat gevolgen voor de prijs hebben. En mag de vlaai die uit een fabriek in Friesland komt straks nog Limburgse vlaai heten? 

Het verzet tegen het EU-keurmerk vindt vooral in stilte plaats. Openlijk spreken de bakkers zich niet voor of tegen de beschermde status uit. Bakker Frank van Eerd van de Bisschopsmolen in Maastricht, een pleitbezorger van het eerste uur van een Europees kenmerk, kent inmiddels ook de gevoeligheden. „Ik denk dat een deel van de koudwatervrees in de bakkerswereld voortkomt uit het feit dat velen niet exact weten wat die Europese bescherming in de praktijk voor hen betekent. Vergeet niet dat ook tal van ambachtelijke bakkers tegenwoordig veel buitenlandse ingrediënten gebruiken zoals Italiaanse appels uit blik.”

Jules Peeters van Bakeplus uit Venlo, een vooraanstaande leverancier van ingrediënten aan bakkers, vindt het lastig om een uitspraak te doen over bescherming van de Limburgse vlaai. „Ik zou me daar meer in moeten verdiepen.” Hij kan nu onvoldoende de voor- en nadelen overzien. Gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) toonde zich eerder al groot voorstander van een beschermde status en Europese bescherming. De bestuurder ziet het als een kwaliteitsgarantie en denkt dat het bijdraagt aan de naamsbekendheid van Limburg. 

Dat het een proces van de lange adem wordt, is evident

Inmiddels bemoeit ook het ministerie van Economische Zaken zich met het gevoelige Limburgse vlaaiendossier. Het ministerie heeft gezien de verwachte weerstand geadviseerd geen Europese bescherming aanvraag in te dienen voor de benaming Limburgse vlaai. De provincie heeft zich dat ter harte genomen en gaat nadenken over een andere passende benaming. Dat het een proces van de lange adem wordt, is evident. Een eerste brainstormsessie heeft opgeleverd dat wellicht een aanvraag voor een benaming benaming als Limburgse fruitvlaai of Limburgse kruisbessenvlaai meer kans van slagen heeft, maar een knoop daarover is nog niet doorgehakt. 

Ook wil de provincie zich niet vastleggen op spelt als graansoort voor de vlaaibodem. Daarnaast vindt er nog een studie plaats naar welk Europees beschermingsniveau het meest geschikt is. Er zijn drie verschillende niveaus keurmerken voor streekproducten. Betrokkenen uit de bakkerswereld en fruittelers zullen sowieso met de provincie om de tafel moeten. Bakker Van Eerd werpt zich alvast op als mediator. Hij verwacht dat de meeste weerstand in de bakkerswereld verdwijnt na meer tekst en uitleg over het vlaaieninitiatief. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →