Een echt goed glas om bier te proeven

Print
Een echt goed glas om bier te proeven

André Köppen van het Gulpener Bierhuys presenteert in Amsterdam zijn nieuwe proefglas voor speciaalbieren. Afbeelding: Marcel Antonisse

Na jaren puzzelen en nadenken heeft André Köppen van het Gulpener Bierhuys een nieuw glas voor het proeven van bier ontwikkeld: de AnDer 1.0.

Elk zichzelf respecterend speciaalbiertje heeft zijn eigen glas. Lang en slank, zoals het glas voor Neubourg. Bol voor De Koninck, dat er zijn bijnaam ‘Bolleke’ aan dankt. Of kelkvormig, zoals voor het royaal schuimende Duvel. 
Toch was er geen echt goed glas om bier te proeven, constateert André Köppen, bierkenner en gastheer in het proeflokaal van brouwerij Gulpener in Gulpen: „Bij al die merkglazen gaat het vooral om de emotie, de herkenning, en minder om de pure smaak.” Om bier - van welk merk dan ook - goed te kunnen beoordelen, moet elk detail optimaal tot zijn recht komen, legt Köppen uit. De smaak, uiteraard, maar ook de kleur, de geur en het schuim. De afgelopen jaren heeft hij talloze glazen getest, maar niet één voldoet aan zijn kritische eisen: er mankeerde altijd wel íets aan. 

Bij gebrek aan een echt bierproefglas wordt bij bierproeverijen vaak een speciaal wijnglas gebruikt. Dat glas, dat in Frankrijk ontwikkeld is, wordt sinds de jaren zeventig gebruikt om wijnen met elkaar te vergelijken. „Op zich een goed alternatief”, zegt Köppen, „maar een wijnglas is natuurlijk géén bierglas.” 

Onderin extra veel volume en een smalle bovenkant

Uiteindelijk is Köppen zelf maar een neutraal bierproefglas gaan ontwikkelen. Samen met zijn vriend en collega-bierspecialist Derek Walsh heeft hij een ruim bierglas ontworpen met onderin extra veel volume en een smalle bovenkant, zodat bier zich in dat bolle glas volledig kan ontplooien. Voor de productie van het nieuwe glas heeft het duo contact gezocht met Royal Leerdam, de glasfabriek die vooral naam heeft gemaakt met de productie van wijnglazen. Het heeft uiteindelijk geleid tot een specifiek bierproefglas: de AnDer 1.0. 

Köppen en Walsh presenteerden hun glas vorige week op de vakbeurs Horecava in Amsterdam. 
Het glas, dat door bierkenners uit binnen- en buitenland heel goed is ontvangen, onderscheidt zich volgens Köppen van andere door de ruime buik en de smalle bovenkant. „Daardoor blijven smaak en aroma in het bier”, legt hij uit. „Aan de binnenkant zitten drie mousseerpuntjes, laserpuntjes die ervoor zorgen dat de bubbeltjes als pareltjes naar boven stijgen.” 

Om bier te proeven, gaat 10 of 15 centiliter in het glas. „Maar je kunt het glas uiteraard ook helemaal vol schenken”, zegt Köppen. „Dan heb je een perfect drinkglas voor een heerlijk biertje in het café.” 


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →