Ophef in popcultuurland

Print
Ophef in popcultuurland

Afbeelding: Fotolia

Ophef in popcultuurland. New Wave, een hiphopcollectief dat onder meer de controversiële hit Drank & Drugs voortbracht, heeft de Popprijs gewonnen.


Die award gaat jaarlijks naar de artiest of persoon die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. 

Het zeventienkoppige New Wave werd door platenlabel Top Notch tien dagen lang op Schiermonnikoog gezet om muziek te maken. Het resultaat: een dikke hit, miljoenen streams én dus de prestigieuze Popprijs. Toch ging de azijnkraan vol open nadat die werd uitgereikt. Een deel van het publiek liep mokkend weg en op Twitter en Facebook gingen de remmen helemaal los. Ik behoor in dit geval overigens tot het kamp azijnzeikers. Omdat de muziek klinkt alsof de brutaalste jongetjes van groep zeven tijdens het nablijven stiekem wat schuttingtaal op papier hebben gekliederd. 

Enfin.

Waar het mij om gaat: er valt nog amper over de inhoud te redetwisten. Je hoeft maar één keer te zuchten of het woord ‘generatiekloof’ kaapt de discussie. Een welluidend synoniem voor ‘je snapt het niet omdat je te oud bent’. Dat gaat verder dan deze Popprijs. Als het om cultuur en smaak gaat, wordt het debat uiteindelijk doodgeslagen met die jeukterm. 

Alsof het niet mogelijk zou zijn dat de jeugd er een keertje naast zit. Of dat ouderen niets zinnigs kunnen zeggen over iets hips. Volgens Van Dale betreft een ‘generatiekloof’ een verschil in opvatting tussen mensen van verschillende leeftijdsgroepen. 

Anno 2016 is het tevens het ultieme argument waarmee je de grootste troep kunt verdedigen. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →