Limburg gaat voor Emma en Finn

© Fotolia

Finn is in 2015 de meest gekozen jongensnaam voor baby’s in onze provincie. Emma staat bij de meisjes aan kop. Een korte krachtige naam, dat is de mode.

Bram van der Heijden

Echt traditioneel zijn wij Limburgers niet als het gaat om het geven van voornamen aan onze kinderen. Waar de Friezen hun klassieke voornamen als Hidde en Jurre anno 2015 nog altijd koesteren, is er voor Funs en Baer al lang geen plek meer in de Limburgse top 10 weggelegd. Wat naamgeving betreft houden Limburgers zich goeddeels aan de landelijke trends.

Dat bleek gisteren uit de door de Sociale Verzekeringsbank verspreide voornaamlijsten, waarbij op basis van aanvragen voor kinderbijslag is becijferd welke namen in 2015 het populairst waren onder pasgeborenen. „Namen zijn in feite een modeverschijnsel”, legt universitair docent Gerrit Bloothooft uit. Hij deed namens de Universiteit Utrecht en het Meertens Instituut diverse onderzoeken naar naamgeving in Nederland. „De meeste namen zijn ongeveer tien à twintig jaar populair, en daarna zie je ze snel wegzakken uit de top van de meest gekozen voornamen. Als je de lijst van 2015 vergelijkt met die van 2014, dan zie je nauwelijks verschillen. Maar maak je de vergelijking met de lijst van tien jaar eerder, dan zie je dat een toen nog heel populaire naam als Stijn inmiddels aan populariteit heeft ingeboet.”

Eigenlijk is de naam Sarah veel populairder

De namenlijsten, zoals gisteren gepresenteerd door de SVB, kunnen ook een enigszins vertekend beeld geven. Namen die op slechts één manier geschreven kunnen worden, zijn in het voordeel. „Emma staat nu bij de meisjesnamen op de eerste plek, maar eigenlijk is de naam Sarah veel populairder. Alleen wordt deze naam ook zonder h geschreven of bijvoorbeeld afgekort tot Saar”, legt Bloothooft uit. Samen met het Meertens Instituut ontwikkelde hij enkele jaren geleden de Nederlandse voornamenbank. Daarin kan tot 1880 worden teruggezocht per regio wat de populairste populairste namen op dat moment waren.

Hoe verder terug in de tijd, hoe vaker namen ontleend zijn aan heiligen. Zo voerden honderd jaar geleden Johannes en Maria nog de lijsten in Limburg aan. Naarmate de kerk een minder belangrijke rol ging spelen in de Limburgse samenleving, verdwenen deze namen uit de top 10. Daar staat een provincie als Zeeland tegenover, waar christelijke namen nog altijd hoog genoteerd staan. Zo prijken Johannes en Johanna nog altijd in de top 10 van namen die worden gegeven aan pasgeboren Zeeuwen. Mede aan de hand van de voornamen kun je zo zien hoe sterk het geloof nog leeft in een bepaalde regio.

De hoger opgeleiden geven hun kinderen vaak een korte Nederlandse naam

Bloothooft onderzocht eerder of er een verband is tussen de voornaamkeuze van ouders en hun sociale afkomst. Hij haast zich daarbij wel te zeggen dat je niet specifiek op basis van iemands voornaam kunt zeggen uit wat voor sociaal milieu hij of zij komt, maar op grote lijnen heeft hij wel enkele verbanden ontdekt. „Middelbaar opgeleiden kiezen over het algemeen zeer traditionele namen. Denk bijvoorbeeld aan Johan en Cornelis. De hoger opgeleiden geven hun kinderen vaak een korte Nederlandse naam, zoals Daan en Sophie. Er is ook een groep kersverse ouders die liever op de buitenlandse toer gaat. Denk aan Engelstalige en Italiaanse namen. Die komen vaak wat moderner over. Zo was recent de naam Jayden een hype. Uit ons onderzoek is gebleken dat mensen uit de ietwat lagere maatschappelijke milieus sneller voor dit soort namen kiezen dan anderen.”

En de elite? Welke namen geeft de bovenlaag van de maatschappij hun kroost? „Traditioneel blijft in deze kring de Franse voornaam nog altijd heel populair.”

Limburg ging het afgelopen jaar het vaakst voor Emma en Finn. Krachtige korte namen, die al jaren populair zijn. Limburgers volgen daarmee gewoon de landelijke trend.

Top 5 meisjesnamen in Limburg 2015: 1. Emma 2. Lotte 3. Mila 4. Lynn 5. Evi Top 5 jongensnamen in Limburg 2015: 1. Finn 2. Sem 3. Liam 4. Daan 5. Sam Top 5 meisjesnamen in Nederland 2015: 1. Emma 2. Julia 3. Sophie 4. Anna 5. Mila Top 5 jongensnamen in Limburg 2015: 1. Liam 2. Sem 3. Lucas 4. Luuk 5. Noah

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal