Chemieles voor de rechtbank

Print
Chemieles voor de rechtbank

De provincie en de gemeente Maasgouw grepen in 2012 in bij Edelchemie. Er waren zorgen over afvalstoffen op het terrein. Afbeelding: Marcel van Hoorn/ANP

Heel - Directeur Leo Nevels van recyclingbedrijf Edelchemie in Panheel zweeg tegenover de politie over de beschuldigingen aan zijn adres. Voor de rechtbank in Roermond sprak hij wel voluit.


„Heeft u het begrepen of niet”, vraagt Leo Nevels van de firma Edelchemie aan de rechter in Roermond. De 81-jarige directeur van het recyclingbedrijf uit Panheel gaf gisteren vanaf het verdachtenbankje chemieles aan de leden van de rechtbank. Geduldig, als stond hij voor de klas, deed de oud-chemiedocent Nevels uit de doeken hoe hij op zijn bedrijf rookgassen zuiverde en metalen uit slib haalde. 

Hij moest zich gisteren samen met zijn vrouw en twee zonen verantwoorden voor de rechtbank. Justitie verdenkt hem van illegale opslag van afvalstoffen en handelingen waardoor bodemverontreiniging kon ontstaan. Het Openbaar Ministerie verwijt hem ook van het zonder vergunning maken van verfstoffen. 
De andere drie gezinsleden verdenkt justitie er ook van dat door hun toedoen milieuverontreiniging kon ontstaan. 

Nevels hield eerder tegenover de politie in het strafrechtelijk onderzoek de kaken op elkaar. De Edelchemiebaas had er geen vertrouwen in dat zijn woorden niet verdraaid zouden worden, vertelde hij aan de rechter. Gisteren deed Nevels voor het eerst wel uitvoerig zijn verhaal. Zijn advocaat Theo Linssen stond de hardhorende Nevels terzijde om zonodig vragen van de rechtbank te verduidelijken. 

Als ik dat had geweten had ik de zaak failliet laten gaan

De Edelchemiebaas gaf aan dat in zijn ogen de provincie zijn bedrijf jarenlang heeft tegengewerkt. De provincie zag volgens Nevels op zijn terrein liever een recreatieve invulling. Volgens hem had hij in Panheel een manier gevonden om afval voor 99,5 procent te recyclen, de zogeheten nul-optie. Edelchemie haalde er bijvoorbeeld edelmetalen uit afval van de foto-industrie. 

Nevels stelde ook dat zijn bedrijf een manier had gevonden om de uitstoot van verontreinigd gas veel forser terug te dringen dan andere bedrijven. Chemische bedrijven als DSM zagen dat volgens hem als een bedreiging. „Dat is een van de belangrijkste redenen, samen met de recreatieve plannen, waarom Edelchemie dicht moest.” 

Edelchemie kreeg eind 2004 geen nieuwe milieuvergunning meer van de provincie en moest de recyclingactiviteiten staken. Volgens Nevels heeft hij daarna altijd braaf gehoor gegeven aan de vraag van de provincie om het terrein en de nog opgeslagen stoffen te beheren. Hij vindt het zuur dat de provincie in 2012 opeens ingreep en samenwer king zocht met Justitie. „Als ik dat had geweten had ik de zaak failliet laten gaan.”

De provincie maakt zich zorgen over de verontreiniging van de bodem. Nevels verwijt de provincie dat die dan op zijn minst medeplichtig is aan de ontstane situatie. 
Zijn verdediging heeft om de rol van de provincie te belichten een reeks getuigen opgeroepen.
Oud-gedeputeerde Noël Lebens moet morgen getuigen. De rechtbank heeft de hele week uitgetrokken voor Edelchemie. Een eis tegen de verdachten volgt pas in april. 


 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen