Xenos is zijn magie kwijt

Print
Xenos is zijn magie kwijt

Xenos schrapt ongeveer 250 banen en maakt tegelijkertijd 11,5 miljoen euro vrij om het assortiment en de service in de winkels te verbeteren. Afbeelding: ANP

Winkelketen Xenos gaat flink reorganiseren. Het bedrijf schrapt circa 250 banen in Nederland. Ook sluit Xenos dit jaar naar verwachting vijf tot zeven zaken. Diverse leidinggevende en coördinerende functies in de filialen komen te vervallen.

Met de ingreep wil Xenos, onderdeel van Blokker Holding, de loonkosten terugbrengen. 
Dat is nodig omdat de 250 winkels, waarvan 17 in Limburg, minder klanten trekken en de resultaten onder druk staan. 

Tegelijk met het slechte nieuws voor de 3500 medewerkers, maakte Xenos gisteravond bekend 11,5 miljoen euro vrij te maken om het assortiment en de service te verbeteren. 
Om de webwinkel verder te laten groeien, komt extra ruimte vrij in het distributiecentrum. Op het hoofdkantoor en magazijn inWaalwijk verdwijnen geen banen, verzekert een medewerker. „Daar is afgelopen jaren al een grote kwaliteitsslag gemaakt. Nu is het moment om de omzet en marges te verhogen op de winkelvloer.” 

Dat is nodig, want de formule is zijn magie kwijt. In de jaren 70 en 80 veroverde Xenos Nederland met goedkope, exotische snuisterijen uit het Verre Oosten. Aan die formule is niet veel veranderd, maar de concurrentie is enorm toegenomen. 

Iedere retailer weet de weg naar de grote inkoopmarkten in Azië. „Xenos zal goed moeten kijken hoe het weer onderscheidend kan worden”, zegt retaildeskundige Rupert Parker Brady. 

De vakbonden reageerden gisteren geschrokken. „Xenos wisselt echte, vaste banen van ervaren medewerkers in voor studenten met kruimelcontracten die na sluitingstijd een paar uurtjes komen vullen”, zegt Jan Haagmans van de FNV. De vakbonden zullen bij Blokker Holding hameren op een goed sociaal plan, zegt Martijn den Heijer van CNV. „Een eerlijke ontslagvergoeding en, belangrijker, goede begeleiding naar ander werk. 
Want werk vinden wordt er niet makkelijker op nu er zoveel banen verdwijnen in de detailhandel.” 

Onder de Blokker Holding vallen ook ketens als Blokker, Marskramer, Big Bazar, Cook&Co, Leen Bakker en Bart Smit. De holding leed in 2014 een verlies van 20 miljoen euro. 


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →