Doemdenkers en mooipraters

Print
Doemdenkers en mooipraters

De Dom in Keulen, gespiegeld in de ramen van het station. Op het Domplein werden in de nieuwjaarsnacht vrouwen betast en aangerand. Afbeelding: ANP

Het gebeuren in Keulen heeft een stortvloed aan opinies veroorzaakt. De democratie functioneert als de feiten openbaar zijn, juist geïnterpreteerd worden en leiden tot proportionele maatregelen.

Feiten opkloppen, verdraaien, verzwijgen of bagatelliseren belemmert het democratische proces. In het vluchtelingendebat staan al geruime tijd de doemdenkers en mooipraters tegenover elkaar. 

Doemdenkers zien door de gebeurtenis in Keulen hun stereotype bevestigd dat westerse vrouwen voor islamitische Arabieren een vrijbrief zijn voor seksueel wangedrag. Zij voorspellen dat door de komst van vluchtelingen die de westerse normen afwijzen, vroeg of laat een grote volksopstand ontketend wordt. 

Criminele mannen met een Noord-Afrikaanse achtergrond zijn niet representatief voor de vluchtelingen

Diverse feiten maken dit doemdenken niet waarheidsgetrouw. Criminele mannen met een Noord-Afrikaanse achtergrond zijn niet representatief voor de vluchtelingen. Dit volgt ook uit het gegeven dat hun criminele gedrag het belang van de vluchtelingen niet dient. Het gedrag speelt niet alleen de doemdenkers in de kaart, ook IS maakt er dankbaar gebruik van dat de vijandigheid wordt aangewakkerd tegenover mensen uit Syrië en Irak die hun oorlogsmisdaden ontvlucht zijn.Wat het stereotype van de ‘Arabische mentaliteit’ relativeert, is dat ook mannen uit onze cultuur zich schuldig maken aan seksueel wangedrag. 

In Steenbergen wensten tegenstanders van de vluchtelingenopvang een vrouwelijke voorstander verkrachting toe. Mooipraters zijn, in de wetenschap dat doemdenkers bij misdaden door vluchtelingen het vuur van de haat opstoken, geneigd feiten te verzwijgen of bagatelliseren, hetgeen de overheid in Keulen verweten wordt. De argumenten van mooipraters dat vluchtelingen slechts een half promille van de Europese bevolking uitmaken, dat in het verleden vluchtelingen er blijk van gaven onze culturele waarden te delen, lossen de feitelijke problemen niet op, stellen deze te rooskleurig voor of matchen niet.

Het argument dat seksueel geweld tegen vrouwen in veel culturen en landen voorkomt, maakt het feit dat op meerdere locaties, tijdens meerdere gelegenheden en in meerdere landen allochtone mannen seksueel wangedrag vertoond hebben, niet minder ernstig. Rekenkundige, historische en culturele vergelijkingen leiden vaak af van de problemen die zich voordoen als plotseling een grote groep mensen uit een andere cultuur moet worden opgevangen. 

Hun misdaden doen niets af aan de noodzaak dat veel onschuldige vluchtelingen opvang nodig hebben

Als alle feiten openbaar zijn en juist geïnterpreteerd worden, kunnen passende maatregelen volgen. De in dit geval allochtone daders moeten opgespoord, berecht en het land uitgezet worden. Maar hun misdaden doen niets af aan de noodzaak dat veel onschuldige vluchtelingen opvang nodig hebben. 
Carnaval in Keulen is het feest waarop de multiculturele verbroedering beleden wordt.Wat op oudejaarsavond gebeurde was voor de bevolking van Keulen een grote schok, zeker in de aanloop naar carnaval. 

Maar tijdens de prinsenproclamatie werd aan het begin het lied Der Stammbaum van de Bläck Fööss gezongen. Het lied bezingt met veel respect dat het de Keulse bevolking gelukt is zich te verbinden met mensen die uit alle windstreken naar hun stad kwamen. Het zingen van dit lied legde getuigenis af van het onverkort vasthouden aan de solidariteit met onschuldige mensen die hier hun toevlucht zoeken. Carnaval in Limburg kan vanuit dezelfde overtuiging gevierd worden. 

Dr. Henk Smeijsters schrijft over maatschappelijke en culturele vraagstukken 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →