Wie wint het LVK?

Print
Wie wint het LVK?

De kanshebbers, vanaf linksboven met de klok mee: Paul en Leo, Spik en Span, Andy en Roy, W-Dreej en Kristel Roulaux. Afbeelding: MGL

Wint een van de bekende namen of gaat een nieuw duo met de Bertha Paulissen Wisseltrofee aan de haal?

De 40ste LVK-finale vindt vanavond in Venray plaats. Het is elk jaar een sport de kansen van de twintig finalisten in te schatten. In volgorde van opkomst. 

De Breurkes uit Panningen hebben vanavond de ondankbare taak het leedjesbal te openen. De nieuwkomers in de finale van het Vastelaoves Leedjes Konkoer doen dat met het liedje Häok mer in. Ondanks het hoge meezinggehalte geen winnaar, want walsjes winnen zelden. 
Een moderne insteek heeft het liedje Hie is gein WiFi van Paul-Jean Jessen uit Sittard. Jessen wil dat mensen samen lol maken en niet voortdurend op hun gsm staren. Aardige tekst, geen hoogvlieger. 
Als derde finalekandidaat treffen we Ronald en Carien uit Weert. Hun liedje Ein Limburg is een van de weinige produkties die niet uit de stal van Marlstone Music afkomstig zijn. Te vroeg in het programma om een echte kans te maken. 
Vee&Dee uit Heerlen vergelijken vastelaovend met het weer: Tis Vasteloavesweër. Leuke vondst: je krijgt carnaval net als het weer cadeau en heel Limburg is happy onder de carnavalsplu. Outsider. 
Nog ver voor de helft - en dat is geen voordeel - is W-Dreej aan de beurt met As vastelaovend neet bestónd. Warmerdam is met drie liedjes in de finale vertegenwoordig. W-Dreej is zoals elk jaar een kanshebber, maar krijgt wellicht de grootste concurrentie van Quinns eigen liedjes. 
De Kloomp uit Meerssen bezingt hoe ze met carnaval dusdanig uit de band springen dat andere mensen erover klagen: Is dat noe Leuk? Aardig liedje, niet meer dan dat. 
De zanger met misschien wel de mooiste stem van de finale komt uit Sittard en heet René Dirks. Als ’t Sjoonste Feeske van ’t jaor bij de Marotte slechts vierde is geworden, waar blijven dan die andere Sittardse finalisten? Een outsider. 
En dan de kampioenen van vorig jaar, Spik en Span uit Susteren. Ze komen met een lied in de Kölsche traditie en met een in-Limburg-is het-goed-vieren-tekst. Kampioene van de nach is grote kanshebber. 
Irene Lardy is als zangeres gepokt en gemazeld en Guus Steinen hoef je op het gebied van teksten niets meer te leren. Zoa haet ’t Bertha bedoeld is een ode aan LVK-grondlegster Bertha Paulissen. De muziek zal vooral de oudere carnavalsvierder bevallen.
La Bamba kiest dit jaar voor de Ballerman- stijl met het nummer Ederein. Ze laten het publiek al vanaf de intro meedoen. Dat lijkt overigens de trend dit jaar. Een goed Ron Roemen-liedje, maar een winnaar? 
Grubbenvorst heeft zich de laatste jaren naast Venlo genesteld als het gaat om vastelaovesleedjes. Bjorn van Berkel is alweer finalist. Met Vastenaovend begint met een Keltisch aandoende intro, er zit een sjoenkelstuk in als opmaat naar het einde. Goed naar de W-Dreej-formule geluisterd en een outsider. 
Eerst verschijnt er een woordenboek met het Baexems dialect en nu zetten Pier en Stuf dat taaltje nog eens extra op de kaart. De Krach van de Lach zal niet winnen ondanks de mooie tekst. 
Vastelaovesbuuje is door Quinn Warmerdam geschreven op de huid van het duo Kristel Roulaux en Bart Janssen. We horen een verrassende combinatie van gospel en samba. Kristel, bekend door het talentenprogramma Popstars, verschijnt nu heel anders gestyled voor de camera’s. Wat een stem! Kanshebber. 
Het ene liedje van Warmerdam volgt op het andere. De Venlonaar schreef namelijk ook Veer gaon wiejer van het Valkenburgse duo Andy en Roy. Je hoort de hand van Warmerdam met name bij de overgang van refrein naar couplet en uiteraard zit er een lalala-passage in. Gaat hoog eindigen. 
Je kunt bijna niet geloven dat het toeval is, maar de Geliënde uit Hulsberg staan met De meiste sjpas voor de vijftiende maal in de LVK-finale en mogen als vijftiende op. Bij de eerdere nummers zaten betere dan dit jaar. Middenmoot. 
Marleen Rutten uit Hunsel is het Limburgse antwoord op Helene Fischer. Met Laef diene druim!!! staat ze voor het tweede achtereenvolgende jaar in de finale. Marleen is zeker een winnares voor de toekomst. Dit jaar niet meer dan een aardig liedje. 
Bjorn & Mieke spelen met Hier! in Venray een thuiswedstrijd. Het duo is wellicht door de Venrayse sms’ers in de finale gekomen? Het liedje heeft een goede kreet (Hier is ’t te doen), maar komt niet in de top drie. 
Het nummer Vasteloavesblood, dat Paul en Leo als vampier zingen, stikt van de woordgrappen. Het Oost-Europees aandoende sfeertje in intro en overgangen verwijst naar Transsylvanië, waar graaf Dracula vandaan kwam. Origineel en geestig, dus een kanshebber. 
Katja uit Maastricht zingt Vastelaoveswinkels. Sjoenkelen is altijd leuk, maar een wals... 
Dreij met mich Meij lijkt volgens een lezer van deze krant als twee druppels water op Am Bicker Büdsche van de Black Fööss.We kunnen het Ald Prinse Convent uit Grubbenvorst gerust stellen. Na controle blijkt er geen sprake van plagiaat. Een outsider. 


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →