Gebeurt er niets, gaat VVV het niet overleven

Print
Gebeurt er niets, gaat VVV het niet overleven

Afbeelding: MGL

Wanneer de Venlose gemeenteraad woensdag instemt met een lening voor VVV, moet daarna worden gesproken over een nieuw stadion.

Heracles voetbalt in een gemeente met 72.300 inwoners, was lang het lelijke eendje van de eredivisie, verbouwde vervolgens het stadion drastisch en speelt dit seizoen voor Europees voetbal. VVV voetbalt in een gemeente met 100.400 inwoners, droomde ooit van een positie als stabiele eredivisionist en een nieuw stadion en balanceert anno 2016 financieel gezien op de rand van de afgrond. 
Is een vergelijking tussen Venlo en Almelo terecht? „Jazeker”, meent Pieter Nieuwenhuis, directeur van Hypercube. Het bureau maakte voor Heracles de plannen voor de ‘vernieuwbouw’ van het stadion waardoor Heracles nu structureel één miljoen euro meer binnenkrijgt. 

Voetbal is emotie, maar niet bij Hypercube

Nu is hij met zijn bureau in Venlo neergestreken om VVV bij te staan. Hypercube heeft de afgelopen jaren naam gemaakt in het voetbal. Het staat niet alleen clubs bij, maar hervormde ook de competitie van België. Een soortgelijke klus staat nu in Denemarken en Noorwegen te wachten. Voetbal is emotie, maar niet bij Hypercube. 

Dat werkt louter met rekenmodellen en droge cijfers. En die cijfers liegen nooit. „Toen wij door de gemeente Veendam werden gevraagd een plan te maken voor een nieuw stadion, waren we kort van stof: het had geen zin. Het bedrijfsleven was na de opening van de Euroborg naar Groningen vertrokken, Veendam had geen bestaansrecht meer”, schetst Nieuwenhuis. 

Veendam is inmiddels van de voetbalkaart verdwenen, voor VVV is er ondanks alle financiële malaise wél hoop. „Er wonen genoeg mensen en de regio is economisch sterk. In vergelijking met de Randstad zijn er in Venlo beduidend minder voorzieningen waar mensen geld aan kunnen uitgeven, dat is in het voordeel van de voetbalclub. Daar komt bij dat in de nabijheid van Venlo alleen in Helmond en Nijmegen betaald voetbal wordt gespeeld. Ja, ook Sittard is nog redelijk in de buurt, maar daar zit nog slechts een restant van een betaald voetbalclub. De voetballiefhebber in de regio Venlo is dus min of meer veroordeeld tot VVV en dat is gunstig voor de club.” 

Beter dan dit wordt het niet, of er moet geld bij

Dat VVV structureel geld tekort komt, heeft volgens Hypercube alles te maken met de achilleshiel van de club: stadion De Koel. Al die romantische verhalen over stenen trappen en een uitpuilende Koel bij topwedstrijden ten spijt, anno 2016 laten veel Venlonaren zich er niet meer zien. „Aan de resultaten ligt het niet. VVV speelt momenteel voor twee miljoen euro voetbal met een spelersbudget van één miljoen. Beter dan dit wordt het niet, of er moet geld bij”, zegt Nieuwenhuis. „Maar we zijn ook verwende mensen geworden en De Koel is geen voetbalstadion meer. Voor de tijd waarin het is gebouwd was het prima, maar anno 2016 moeten supporters droog en dicht op het veld zitten en toegang hebben tot goede horeca- en toiletvoorzieningen. Heracles heeft bijvoorbeeld in het nieuwe stadion de horeca-inkomsten weten te verzesvoudigen. Dat geld stroomt niet allemaal naar de begroting, maar het geeft wel iets aan over de beleving die mensen nu in het stadion hebben.” 

Hypercube kan pas aan de slag wanneer de gemeenteraad volgende week woensdag instemt met een lening van 250.000 euro aan de club. „Anders is het al voorbij. Vervolgens gaan wij aan de hand van alle cijfers in kaart brengen op welke plekken in de stad VVV economisch bestaansrecht heeft. Dat kan de huidige of een totaal nieuwe locatie zijn. De keuze is vervolgens aan de politiek”, schetst Nieuwenhuis. 

Met voetbal alleen red je het niet

Vervolgens wordt er door Hypercube een haalbaar plan opgesteld. „Wat voor andere functies moeten er bij dat stadion komen, want met voetbal alleen red je het niet. En hoe groot dat stadion moet zijn. Het is een misvatting dat je met een twee keer zo groot stadion ook twee keer zoveel mensen trekt. En over de grens kijken hoef je niet te doen. Duitsers komen niet naar Nederlandse voetbalclubs. FC Twente lukt het als enige om structureel Duitsers naar het stadion te halen, en daar is het nog geen 1 procent van het aantal toeschouwers”, schetst Nieuwenhuis. 

In mei moet dat haalbare plan er liggen en dan is opnieuw het woord aan de gemeenteraad. „Want een voetbalclub krijgt niets van een bank of er moet echt een hele grote partner naast staan, nog groter dan voorzitter Hai Berden.” 
Dan wordt het voor Venlo een scenario Heracles of scenario Veendam. „Want gebeurt er niets, gaat VVV het niet overleven.” 

Bij dit artikel zijn in de originele versie 2 foto's gepubliceerd
met het volgende bijschrift:
De Koel, het huidige onderkomen van VVV, vormt volgens Hypercube de achilleshiel van de Venlose eerstedivisionist. archieffoto Lé Giesen