Onno Hoes wil weer

Print
Onno Hoes wil weer

Afbeelding: ANP/Sander Koning

Hij wil het weer, hij kan het weer. Onno Hoes wil weer burgemeester worden. De man die na veel dates en veel buitenechtelijk gezoen met jonge jongens in de bars van de stad af moest treden als burgemeester van Maastricht, wil toch nu weer een ambtsketen om zijn hals. Waar? Maakt niet zoveel uit. „Maar de stad moet wel passen bij mijn profiel”, zei hij dezer dagen bij RTL.


Na zijn afgang heeft Hoes een half jaar gerust, gelezen en gereisd. Met een frisse kop en scherp baardje is hij teruggekeerd in Maastricht, waar hij nog steeds woont. Gelouterd? Met een fietstas vol nieuwe zelfkennis? Ik vrees van niet. „Nu ik cursussen en lezingen geef, merk ik dat het op de voorgrond treden me goed afgaat”, zegt hij. 

Zo. Goed op de voorgrond treden kon hij altijd al als de beste. Vlotte babbel, vlotte manieren, vlotte vent, dat was het probleem niet. De tragiek van Hoes was net dat hij wel wist hoe hij zich als burgemeester moest presenteren, maar niet hoe hij zich moest gedragen. 

De eerste regel uit het handboek burgemeester: gij zult geen aanstoot geven, was niet aan hem besteed. En de tweede ook niet: gij hebt betrekkelijk weinig privacy. Hij at van alle walletjes. 

Hoes snapt het nog steeds niet. Voelt zich nog altijd slachtoffer. 

Trad niet af vanwege zijn pierewaaien, zegt hij, maar omdat zijn arme gemeente eindelijk weer rust moest krijgen: „Het belang van de organisatie en de gemeente woog zwaarder dan mijn persoonlijk belang”. Onzin. Hij had geen andere keus. 

Reageren? g.kessels@mgl.nl 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →