Terugkeer broeder Aloysius
Een impressie van de toekomstige ceremonietuin met de waterpartij achter het Savelbergklooster. — © schetsontwerpen Circulair Erfgoed Parkstad
De vroegere tuin van broeder Aloysius keert terug in Heerlen als een nieuw plan voor de Luciushof en het Savelbergklooster in het kader van de Internationale Bau Ausstellung (IBA) Parkstad wordt uitgevoerd. Niet alleen de kruidentuin, maar ook een ceremonietuin met waterpartij en een kruidenwinkel zijn gepland.
Een generatietuin, noemt Loes Deppe de kruidentuin. Een tuin voor jong en oud én bovendien toegankelijk voor gehandicapten. „Iedereen moet er straks kruiden kunnen voelen en proeven”, zegt de herboriste uit Landgraaf. Haar kruidentuin vormt het hart van het plan dat Circulair Erfgoed Parkstad ontwierp voor de twee kloostertuinen van de Luciushof en het Savelbergklooster. Gekozen wordt voor het thema kruiden, gezondheid en sociaal engagement, omdat dit deze twee voormalige kloostergebouwen bindt.
De Luciushof is gebouwd door de zusters Carmelitessen. Zij leefden afgesloten van de buitenwereld. Na hun vertrek kreeg hun klooster een sociaal-maatschappelijke functie. Het Savelbergklooster - tegenwoordig deels kloostermuseum - werd aanvankelijk bewoond door de orde van de Kleine Zusters van de Heilige Joseph. Toen die verhuisden naar het verderop gelegen Huize De Berg, vonden de broeders er onderdak.
Een van die broeders was Aloyisius, die zich bezighield met geneeskundige kruiden. Hij ging in 1891 naar Sebastiaan Kneipp in Duitsland om diens waterkuur te leren, beter bekend als Kneippkuur. Zo werd Heerlen Kneippkuuroord. De kruidenapotheek van broeder Aloysius bleef open tot 1957. Zijn in 1901 verschenen boek Troost der Zieken wordt nog steeds geraadpleegd.
Iets van deze kuuroordnostalgie moet terugkeren in de voormalige kloosters.