Hoe lang moet Limburg nog wachten op de carnavalsgriep?

© illustratie Robert Muts

De griep waart weer rond in Nederland. Landelijk is er inmiddels sprake van een milde epidemie. In Limburg lijkt het aantal zieken tot nog toe mee te vallen. Maar met carnaval in het verschiet is het volgens deskundigen een kwestie van tijd tot ook het zuiden voor de bijl gaat.

Ron Langenveld

De beste remedie om niet getroffen te worden door de carnavalsgriep? „Geen carnaval vieren”, zegt Joost Timmermans, coördinator van het grieppreventieprogramma van het RIVM. Volle cafés, veel drank en weinig slaap, ze vormen de ideale voedingsbodem voor het griepvirus dat momenteel actief is in Nederland. „Het is een gegeven dat daar waar veel mensen bij elkaar komen het griepvirus zich razendsnel kan verspreiden”, zegt Timmermans.

Onderzoeksinstituut Nivel meldde vorige week dat officieel sprake is van een milde griepepidemie. Gedurende twee weken hebben meer dan 51 op de 100.000 mensen zich met griepachtige verschijnselen bij de huisarts gemeld. Vooral in het midden en noorden van het land. Sinds de jaarwisseling stijgt het aantal griepgevallen gestaag.

Limburg lijkt tot nog toe de dans wat te ontspringen. Maar de vraag is: hoe lang nog? Want met de griep in het land en carnaval in aantocht, is de kans levensgroot dat we ook in het zuiden heel rap te maken gaan krijgen met een snel groeiend aantal zieken.

Wetenschappelijke gegevens over de relatie tussen griep en carnaval zijn er niet. Maar de Grote Griepmeting, een internet-initiatief dat jaarlijks griep- en verkoudheidsverschijnselen van 18.000 mensen bijhoudt, onderzocht vorig jaar of er een verband is tussen die twee. En dat is er. Uit een vergelijking over de jaren 2004 tot 2013 blijkt dat vanuit Limburg, Brabant en Zeeland in de carnavalsperiode beduidend vaker griepgevallen worden gemeld dan vanuit de rest van het land. „We zien dat in het zuiden met name in de week van carnaval en de week erna het aantal meldingen stijgt”, zegt Carl Koppeschaar van de Grote Griepmeting. „In het noorden zie je dat effect niet.”

Gemiddeld duurt een griepgolf een week of acht

Gezien die langjarige statistieken is de kans reëel dat het aantal griepgevallen in Limburg en de andere zuidelijke provincies de komende weken weer de lucht in gaat. De echte piek van de griep moet sowieso nog komen. „Gemiddeld duurt een griepgolf een week of acht”, stelt Gé Donker van onderzoeksinstituut Nivel. Met amper twee weken achter de rug, is er dus nog een lange weg te gaan.

Al is de ene griepgolf de andere niet. In 2014 waren er relatief weinig griepgevallen, maar vorig jaar duurde de griepepidemie met 21 weken juist extreem lang en bleken vooral ouderen ontvankelijk. Dit jaar lijken kinderen en volwassenen juist weer wat meer last te hebben van de griep. Zodoende kan de huidige griepgolf volgens Donker ook altijd nog gaan liggen. „De griep kent vaak een grillig verloop.”

Waarbij we de griep volgens Donker niet moeten verwarren met verkoudheidsverschijnselen die vaak ten onrechte als griep bestempeld worden. „Als je écht de griep hebt, dan ben je goed ziek. Dan ga je ook niet zo snel meer carnaval vieren”, zegt ze. „Al zijn er natuurlijk altijd mensen die zich niet laten kennen en er toch op uit gaan.” Juist die doorzetters zorgen ervoor dat het virus zich in het carnavalsgedruis in rap tempo kan verspreiden. Maar ook iemand die net ziek is geweest, of mensen die nog ziek moeten worden (maar het virus wel al onder de leden hebben), kunnen in een harmoniezaal of gemeenschapshuis met een paar hoestsalvo’s heel wat potentiële griepgevallen veroorzaken.

Niet in je hand hoesten, maar liever in je mouw

Wie uiteindelijk wel ziek wordt en wie niet, is afhankelijk van ieders lichamelijke weerstand. Zorgen dat je in goede conditie aan carnaval begint, kan helpen. De griepprik ook. Maar verder is er volgens Volkert Hackert, arts infectiezieken van de GGD Zuid Limburg, eigenlijk nauwelijks iets tegen het virus te beginnen. „Het enige advies dat wij kunnen geven, is om de standaard hygiëneregels op te volgen”, zegt Hackert.

Handen wassen dus om de verspreiding van het virus via slijm of speeksel te voorkomen. En niet in je hand hoesten, maar liever in je mouw. „En als je ernstige klachten hebt, gewoon lekker thuis blijven”, adviseert Hackert.Want uitzieken is nog altijd de beste manier om van het griepvirus te herstellen en te voorkomen dat je anderen besmet.

Na drie tot vijf dagen zijn de meeste mensen wel weer op de been. Misschien nog net op tijd om het haringbijten mee te kunnen pikken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal