Een beetje integer bestaat niet.

Print
Een beetje integer bestaat niet.

Afbeelding: Fotolia

Ooit, als de laatste herinnering aan de Ma Flodderige verschijning Ien Dales is weggestorven, zal haar tegelwijsheid voor politici nog voortleven: „Een beetje integer bestaat niet.”

Daarom kan een gedeclareerd rolletje drop bestuurders jarenlang worden nagedragen. Kunnen relatief lichte vergrijpen hen de kop kosten. Schroomt het Openbaar Ministerie niet om in een enkel geval tot vervolging over te gaan.

Het wordt zo langzamerhand eens tijd dat de opsporingsdiensten het dichter bij huis zoeken. Op het ministerie dat ooit Veiligheid en Justitie heette, maar inmiddels beter bekend is als het ministerie van Vergeetachtigheid en Jongleren. 

Meer bewindslieden zetten wel eens de mistmachine aan als ze lastige vragen krijgen. Meer ministers construeren hun eigen creatieve versies van de waarheid. Maar op het ministerie van Vergeetachtigheid en Jongleren gebeurt het net iets te systematisch. Zoals er al te gemakkelijk cruciale documenten worden verzopen in de departementale Bermudadriehoek. Nota bene op het ministerie dat gaat over de Nederlandse rechtstaat, worden mensen en middelen ingezet voor versluieren en verdonkeremanen. 

Dat is gewoon een vorm van fraude. Net als het inhuren van dure onderzoekers om waarheden te achterhalen die je zelf allang kent of anders wel moeiteloos moet kunnen achterhalen. Het passende antwoord: justitieel onderzoeken en indien nodig vervolgen. 

Het is goed dat onkreukbare mannen als Marten Oosting zaken scherp tegen het licht kunnen houden. Maar echte zwijnenstallen vragen om een andere aanpak: die moeten flink worden uitgemest. 

Reageren? p.van.der.steen@mgl.nl 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →