Kijk Tan het eens goed doen met George Clooney

Print
Kijk Tan het eens goed doen met George Clooney

Humberto - kijk mij het eens goed doen- Tan en George Clooney. Afbeelding: RTL

De komst van George Clooney naar je studio. Het is ongetwijfeld de droom van elke talkshowhost. In Nederland viel die eer afgelopen dinsdagavond te beurt aan Humberto - de showman - Tan. De vele ronkende vooraankondigingen beloven de kijker een exclusief gesprek van een uur met de acteur.

Dat uur maakt Tan wel vol, maar een gesprek als in een dialoog tussen twee mensen komt totaal niet van de grond. Het is hooguit Hollands gezellig aan tafel in de Amsterdamse brasserie Schiller waar RTL Late Night wordt opgenomen. 

Net als alle toeschouwers zit de presentator tamelijk starstruck tegenover het icoon uit Hollywood. Net iets te zeer in zijn nopjes met deze illustere gast. Dat George Clooney de sexiest man alive is, daar zijn vriend en vijand het onderhand wel over eens. Moeten we het daar dan nog over hebben. Nee, zou ik zeggen. Het publiek is niet blind, de kijker niet gek. 

In kenmerkend zwart zit Clooney aan tafel, inderdaad good looking as ever. Maar de acteur is ook nog sympathiek en maatschappelijk zeer betrokken. Een zeldzame drieeenheid. 

Met zijn goededoelenstichting Not On Our Watch probeert de tweevoudig Oscarwinnaar de misstanden in het door burgeroorlog geteisterde Soedan op de kaart te zetten en de levensomstandigheden van de mensen in het Noord-Afrikaanse land te verbeteren. Hij krijgt hulp uit onverwachte hoek: een donatie van 1,5 miljoen van de Postcodeloterij en is in Nederland om die cheque in ontvangst te nemen. 

Humberto Tan is ook de gastheer van dat evenement en mag daarom in zijn eigen show exclusief napraten met George Clooney. Helaas gaat nog geen twintig procent van de uitzending over het humanitaire werk van de Hollywoodster. Tan laat een gespogen kans liggen om zijn kijkers wat wereldwijzer te maken. Hij praat met Clooney liever over Hollywood, de wereld van glitter en glamour. „Klatergoud”, zoals de acteur zelf opmerkt om Tan weer op het juiste spoor te zetten, maar die hint is te subtiel. Tan haalt liever nog een belegen anekdote op over de grappen en grollen van Matt Damon, Brad Pitt en George Clooney tijdens de opnames van de Oceans-films in onder andere Amsterdam. 

Dus lacht Clooney mee, als een boer met kiespijn. Natuurlijk scoor je op deze manier maximaal met je beroemde tafelheer. De belangstelling - ruim 994.000 kijkers - benadert die van de vrijdagavond, de dag dat Tan doorgaans het best bekeken wordt. Het blijft bijzonder jammer dat hij er zelfs met deze bijzondere gast niet in slaagt zijn show naar een hoger niveau te tillen. Tan blijft steken in clichés en Ivo Niehe-achtig geneuzel over het eerste acteerwerk van Clooney in Japanse reclamespotjes, zijn recente huwelijk en het leven als sekssymbool. 

Tan zit op zijn stoel van interviewer met een gezicht van: kijk mij het eens goed doen. Na zijn uitverkiezing tot Omroepman van het Jaar schroomt Humberto niet zichzelf in het zonnetje te zetten. 

George Clooney daarentegen beheerst de subtiele kunst om zijn eigen rol kleiner te maken en de ander te laten stralen. Dat spel kun je enkel spelen als je doordrongen bent van het besef dat looks en fame maar buitenkant zijn. Zolang Humberto die wijsheid nog niet op zak heeft, moeten we het doen met zijn ondraaglijke lichtheid. 

RTL Late Night, RTL4 werkdagen 22.30 uur. 


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →