Geen kopzorgen over asielzoekerscentra

Print
Geen kopzorgen over asielzoekerscentra

Afbeelding: ANP

In geen van de negen opvanglocaties voor asielzoekers en vluchtelingen registreerde de Limburgse politie in 2015 zoveel incidenten als in Pey: 121 op een wisselende populatie van nu 388 bewoners. Burgemeester Jos Hessels reageert en relativeert.

Onder meer 10 bedreigingen, 19 mishandelingen, 14 meldingen van overlast en 2 gevallen van mensensmokkel en mensenhandel. In totaal werd in 2015 voor 121 incidenten de hulp van de politie ingeroepen bij het asielzoekerscentrum aan de Pepinusbrug in Pey. Dat is ruim 29 procent van alle 409 meldingen in Limburgse opvanglocaties. Nee, burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren schrikt er niet van. „121 meldingen. Dat zijn er tien per maand.Waarbij je ook nog eens een kwart mag afstrepen, want die gaan over vermiste identiteitspapieren: interne administratieve problemen.  Of ik het veel vind, 121? Ieder incident is er één te veel, maar het is ook de vraag waarmee je het vergelijkt. Ik maak me eerlijk gezegd meer zorgen over wat er in sommige woonwijken of in het uitgaansgebied van de gemeente gebeurt, dan over het azc. Dat staat niet bovenaan mijn lijst met kopzorgen.” Kijk eens goed naar de aard van de incidenten, nodigt de burgemeester uit. „Ja, er zijn veertien gevallen van overlast. Daarbij gaat het vooral om een radio die te hard staat. Syrische muziek die wellicht niet in de smaak valt bij Afghaanse of Eritrese bewoners. Voor geluidsoverlast rukt de politie in Echt-Susteren wekelijks tien keer uit; soms zit daar het azc bij. Deze mensen, gevlucht voor de oorlog in Syrië, zitten in die oude verpleegstersflat met vier mannen of een heel gezin op een klein kamertje. Gestrest, onzeker over de toekomst. Dan wordt het lontje soms wat korter.” 

Syrische muziek die wellicht niet in de smaak valt bij Afghaanse of Eritrese bewoners.

De 121 meldingen gaan volgens Hessels over ruzies, misdragingen en discriminatie binnen het azc, tussen bewoners onderling en de medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). „Van buiten het azc is er geen wanklank”, weet Hessels: „Nul klachten van omwonenden. Ik had het er dinsdag nog over met politiechef Gery Veldhuis. Die zei: pak een willekeurige groep op een uitgaansavond en je krijgt hogere cijfers.” Dat het ruim dertig jaar oude asielzoekerscentrum in Pey de provinciale ‘incidentenranglijst’ aanvoert, verklaart de burgemeester door de „strakke afspraken” die hij heeft gemaakt met de politie. „Elk incident, klein of groot, wordt gemeld”.  Want het moet duidelijk zijn: „Iedereen, ook bewoners van het azc hebben zich aan onze Nederlandse regels te houden.” 
Van de twee gevallen van mensenhandel en mensensmokkel in ‘zijn’ azc kent Hessels de details niet. Hij heeft er geen aanwijzingen voor, maar „zouden in Pey kinderen uit de opvang ontvoerd worden - zoals Defence for Children deze week meldde dat in Europa gebeurt -, dan is dat vreselijk.” 

Van buiten het azc is er geen wanklank

Zaterdag maakte het ministerie van Justitie, gedwongen door procedures procedures in het kader van deWet openbaarheid van bestuur, de opgetelde incidenten in alle 93 Nederlandse opvangcentra bekend: 8000 meldingen van het COA, waarbij in 4460 gevallen de politie werd ingeschakeld. Dinsdag voegden de politiekorpsen daar een onderverdeling per azc-locatie aan toe, met op verzoek van deze krant een verdere uitsplitsing van alle incidenten. 
Politici van alle partijen en deskundigen van uiteenlopende discipline voorzien de cijfers al sinds zaterdag van commentaar. De PVV is ‘geschokt’, de VVD wil vluchtelingen die over de schreef gaan het land uitzetten of, als dat niet lukt omdat ze uit Syrië komen, in ‘koud badwater’ zetten. Anderen vragen zich vooral af wat we eigenlijk moeten én kunnen met de kale cijfers. Wat ze eigenlijk zeggen over het gedrag van vluchtelingen en asielzoekers. 
En hoe groot het gevaar is om ze, in de ‘testosteronbomactualiteit’, rolbevestigend te interpreteren. 
Hessels: „Het gaat om een kwalitatieve uitleg bij kwantitatieve cijfers. Als je het getal 121 hoort, kan ik me voorstellen dat mensen reageren met ‘daar is altijd wat aan de hand’. Plaats het in perspectief, dan wordt het anders. Ik schrik niet van deze cijfers over Pey, wel van de woonomstandigheden in het azc. Iedere keer als ik er kom. De VVD zou ik adviseren om eens hier te komen kijken, dan zien ze dat het koude badwater er al is.” 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →