Verkiezingscircus

Print
Verkiezingscircus

Afbeelding: MGL

Het verkiezingscircus trekt weer door de VS. Dankzij de Nederlandse media hoeven we niets van de politieke acrobatiek en clownerie te missen. Elke ontwikkeling haalt de journaals.

Bij Matthijs, Eva en Humberto staan de duiders in de rij voor de analyses. Voor de Amerika-deskundigen is het ook een beetje een persoonlijke campagne. Stiekem hopen ze op een Van Rossemiaanse tv-toekomst met een welhaast oneindige reeks aan eigen programma’s. 
Nieuwsuur stuurde niet alleen de VS-correspondent naar de voorverkiezing in Iowa maar ook presentator Twan Huys voor een uitzending vanaf locatie. Dat belooft wat voor de delegatie die de publieke omroep gaat afvaardigen als het over negen maanden echt menens wordt. New Hilversum zal verrijzen op Amerikaanse bodem. 
Maat houden is niet sterkste kracht van de NPO bij dit onderwerp. De soap die presidentsverkiezingen heet, oefent een grote aantrekkingskracht uit op redacties. Meer karikaturale kandidaten dan ooit maken het thema alleen maar onweerstaanbaarder. 
Hoe ver de verhoudingen zoek zijn, wordt duidelijk bij de vergelijking met de mate van media-aandacht voor de politiek in onze eigen buurlanden. Die is zo summier dat de meeste Nederlanders niet eens de naam van premier van België kunnen noemen. (Nee, die man met dat leuke strikje was zijn voorganger.) 
Een andere Duitse politicus naast Merkel ophoesten, valt evenmin mee. 
Van Barack weten we mogelijk zelfs de naam van vrouw, kinderen en hond. Donald, Ted, Jeb, Hillary en Bernie zuigen alle verdere aandacht op. Nauwelijks verwonderlijk dat het bij al die doorgeschoten Amerika-fascinatie met Europa niks wil worden.