Weer VS-materieel in Limburg

Print
Weer VS-materieel in Limburg

Afbeelding: Ministerie van Defensie

De Amerikanen gaan onder de vlag van de NAVO weer defensiematerieel stallen op de voormalige POMS-locatie in Eygelshoven. Dat gebeurt in verband met de toegenomen spanningen na het militaire ingrijpen van Rusland in Oekraïne.

Vanaf medio jaren tachtig waren in het kader van de Koude Oorlog op dezelfde plek ook Amerikaanse tanks en andere militaire voertuigen gestationeerd om snel in te kunnen grijpen bij een militaire actie vanuit de voormalige Sovjet- Unie. Na de Koude Oorlog diende de POMS-locatie als onderhoudsplaats voor Amerikaans oorlogsmaterieel dat was ingezet bij missies op de Balkan of in Irak en Afghanistan. Een soortgelijke locatie lag in Brunssum. 

In 2014 kwamen de inmiddels gesloten POMS-sites in het nieuws, toen bleek dat Defensie haar medewerkers daar willens en wetens op onverantwoorde wijze had laten werken met kankerverwekkende verf. Tientallen oud-medewerkers kampen met gezondheidsklachten, uiteenlopend van kanker tot chronische vermoeidheid. Inmiddels onderzoekt het RIVM of er een causaal verband bestaat tussen de klachten van de voormalige werknemers en de werkomstandigheden op de voormalige POMS-sites. 

De voorbije maanden onderzocht de GGD de locaties in Brunssum en Eygelshoven op de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Beide locaties werden als veilig bestempeld. 


 

Lees het volledige artikel verder in de krant.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →