Amerikaanse tanks naar voorpost Limburg

Print
Amerikaanse tanks naar voorpost Limburg

Ten tijde van de Irak-oorlog werden op de POMS-locatie in Eygelshoven Amerikaanse tanks onderhouden. Afbeelding: MGL

De NAVO ziet zich genoodzaakt om weer Amerikaans oorlogsmaterieel te stallen in Eygelshoven. De maatregel is er één uit een reeks die het militaire bondgenootschap neemt nu Rusland zich steeds agressiever opstelt.


Echt bang zullen de Russen er niet van worden, denkt defensiedeskundige Dick Zandee van het Clingendael Instituut. „Maar misschien is er juist daarom voor gekozen om de depots in Eygelshoven en het Belgische Zutendaal als eerste van Amerikaans oorlogsmaterieel te voorzien. Daar gaat toch minder dreiging van uit dan dat je meteen pal aan de Russische grens tanks gaat neerzetten. En ja, je wilt de verhoudingen niet meteen extra op scherp zetten”, zo redeneert Zandee, die zich de afgelopen jaren profileerde als een deskundige op het gebied van Europese veiligheidsvraagstukken. 

De maatregel om oorlogsmaterieel in Eygelshoven te gaan stallen ondersteunt het Readiness Action Plan - afgekort RAP - dat in het najaar van 2014 bij de NAVO-top inWales werd aangenomen. Naar aanleiding van het Russische militaire ingrijpen in Oost-Oekraïne en de annexatie van het schiereiland de Krim besloot het militair bondgenootschap om een aantal forse investeringen te doen, zodat sneller kan worden ingegrepen bij eventuele agressie vanuit Rusland of andere opponenten. Nederland zegde onder meer toe om vier F-16-gevechtsvliegtuigen ter beschikking te stellen voor het extra beveiligen van het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen. 

Het is de vraag hoe lang de Amerikanen dit keer zullen blijven

Met name in die landen wordt met een angstige blik gekeken naar de steeds agressiever wordende toon van Rusland op het internationale toneel. Tevens werd toen besloten om Amerikaans legermaterieel te stationeren op ‘vooruitgeschoven’ posten in West-Europa. Een militaire tactiek die ook ten tijde van de Koude Oorlog werd toegepast om snel naar de Oostblokgrens te kunnen optrekken als dat noodzakelijk zou zijn. Om die reden stonden er ook jarenlang tanks en andere militaire voertuigen gestald in Eygelshoven en even verderop in Brunssum. Na de Koude Oorlog werden deze depots nog gebruikt voor het repareren repareren en onderhouden van Amerikaans legermaterieel dat was ingezet bij missies op de Balkan en Irak, maar in 2005 werden ze goeddeels gesloten. 

Het is de vraag hoe lang de Amerikanen dit keer zullen blijven. En met hoeveel extra militairen komen ze hier naartoe? Van de kant van Defensie blijft het stil op deze vraag. Er moeten simpelweg nog afspraken worden gemaakt Balkan Amerikanen simpelweg gemaakt met de Verenigde Staten, stellen ze op het ministerie. 

Het gaat over vierduizend manschappen. Voor het overige is het allemaal nog speculeren

Zandee zegt dat, om de eerste vraag te beantwoorden, vooral gekeken moet worden naar het grotere achterliggende plan van de Amerikanen. „Met name de oostgrens van het NAVO-territorium zal uiteindelijk versterkt moeten worden. Daar vinden nu ook al diverse grote militaire oefeningen plaats. Misschien worden de POMS-locaties in Eygelshoven en in Zutendaal alleen als tijdelijke post gebruikt. In dat geval zal het Amerikaanse materieel direct naar Oost-Europa worden verplaatst, zodra daar de infrastructurele voorzieningen gereed zijn.” 

Volgens Zandee is het sowieso de bedoeling dat een brigade van het Amerikaanse leger wordt gestationeerd in Oost-Europa. Dan heb je het over ongeveer vierduizend manschappen. Voor het overige is het allemaal nog speculeren. 

Duidelijk is wel dat de Amerikanen werk maken van het versterken van de positie van de NAVO binnen Europa. „Vorig jaar pompten ze omgerekend een miljard euro in het project. En in de Defensiebegroting voor 2017 is dit bedrag verdrievoudigd”, stelt Zandee. Overigens moet Nederland nog afspraken maken met de Amerikanen wie gaat opdraaien voor welk deel van de kosten van het ‘vernieuwde’ POMS-depot in Eygelshoven. 

Maar één ding is zeker: de Amerikanen komen. 


Ten tijde van de Irak-oorlog werden op de POMS-locatie in Eygelshoven Amerikaanse tanks onderhouden. foto MGL

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →