Lemmy, Bowie, Wally... Schumi?

Print
Lemmy, Bowie, Wally... Schumi?

Michael Schumacher Afbeelding: ANP

De stilte rond de gezondheidstoestand van Michael Schumacher werd vorige week plots doorbroken door Ferrari-teambaas Luca di Montezemolo. De Italiaan klonk in de Gazzetta dello Sport weinig hoopgevend. Het gaat volgens Di Montezemolo ‘helaas niet goed’ met Schumacher, die in december 2013 levensgevaarlijke verwondingen opliep bij een skiongeluk in de Franse Alpen en vervolgens maandenlang in coma lag.

Omdat Di Montezemolo geen details gaf, blijft het gissen naar het echte medische bulletin over ‘Schumi’ die sinds september 2014 verblijft in zijn huis aan het Meer van Genève. De F1-legende woont er in een kasteel met acht slaapkamers, vijf badkamers en een zwembad. 

Op het domein, dat hij zelf liet bouwen, heeft hij de beschikking over een privéstrand met luxeboten, een bioscoop, golfbaan, voetbalveld en een eigen tankstation voor zijn wagenpark met 25 auto’s. De spaarzame info die na zijn ongeluk naar buiten kwam over zijn gezondheid, doet vermoeden dat Schumacher de pracht en praal om hem heen sindsdien niet meer met eigen ogen heeft kunnen zien. In mei 2015 liet manager Sabine Kehm weten dat het ‘de goede kant op gaat’, maar wat ze er precies mee bedoelde, bleef onduidelijk. 

Eerder liet de arts van Schumacher weten dat zijn herstel één tot drie jaar zou duren. Diffuse signalen die nooit werden bevestigd door beelden van een pratende of bewegende ‘Schumi’. De Duitse sportgigant wordt hermetisch afgeschermd. Zelfs zijn voormalige manager Willy Weber beklaagde zich in de Duitse pers erover dat hij zijn oude pupil niet meer mag zien. 

Veelzeggend is dat boulevardblad Bild zich op de vlakte houdt. Dat laatste heeft niets te maken met ethiek en bescherming van privacy, want daar heeft Bild lak aan. Nee, alleen enkele intimi hebben toegang tot de stolp waaronder Michael Schumacher sinds zijn ongeluk leeft. 

Of hij de hele dag door gekoppeld is aan slangetjes en buisjes? Of hij de steile opmars van Max Verstappen heeft meegekregen? Of hij zijn 16-jarige zoon Mick, die als coureur in de voetsporen van zijn vader wil treden, af en toe in de arm kan knijpen? Of hij überhaupt kan praten, of alleen communiceert met oogsignalen? Of hij nog ooit met opgeheven hoofd door het leven kan stappen? Het lijkt allemaal staatsgeheim. Alsof Fidel Castro tegenwoordig aan het Meer van Genève woont. 

Ik concludeer eruit dat het inderdaad niet goed gaat met Michael Schumacher. Het omgekeerde zou juist een reden zijn om wel de publiciteit te zoeken. Duitsland zou collectief een traan wegpinken van ontroering als een van zijn grootste sporthelden op televisie zou verkondigen dat hij weer zelf sturing aan zijn leven kan geven. 

Het verhaal van Schumacher vertoont parallellen met dat van prins Friso die in 2012 eveneens ernstig hersenletsel opliep bij een skiongeluk en daarna nooit meer de oude werd. In 2013 overleed Friso op 44-jarige leeftijd in Paleis Huis ten Bosch. Schumacher is nog niet dood, maar de uitlatingen van Luca Di Montezemolo bieden weinig hoop dat het met hem nog ooit goed komt. 

De muziekindustrie kreeg in 2016 al harde klappen met de dood van David Bowie, Eddy Wally en Lemmy van Motörhead. Het mistgordijn dat al ruim twee jaar rond ‘Schumi’ hangt, stelt mij allerminst gerust. Het zou mij niet verbazen als binnenkort wederom een treurig bericht binnenfloept. 

Reageren? p.delait@mgl.nl