Kan de hondsbrutale Kahn V&D wakker schudden?

Print
Kan de hondsbrutale Kahn V&D wakker schudden?

Roland Kahn: „Ik ben 63 en werk me nog steeds uit de naad.” Afbeelding: Marco Okhuizen

De hondsbrutale Amsterdammer Roland Kahn flikte het kunstje al vaker. Het leverde hem een fortuin op. Maar zijn grootste ambitie is nog niet uitgekomen.

De kleding van CoolCat mag hem tot een vermogend man hebben gemaakt, zelf zal Roland Kahn er niet in lopen. „Ik hou van Italiaanse kleding, Dolce & Gabbana en Prada’’, zei de 63-jarige textieltycoon een paar jaar geleden. „Mijn figuur leent zich er erg goed voor.” 

Voor bescheidenheid moet je niet bij Roland Kahn zijn. „Ik heb mezelf overtroffen”, zei hij vorig jaar nog. En toen had hij het niet eens over zijn zakenimperium dat hem tot een van de rijkste mensen van Nederland heeft gemaakt. „Ik ben 62, ik heb 13 procent vet en een prachtige vrouw van 32 die me net een kind heeft geschonken.” Zijn ambitie? „Ik wil uitgroeien tot de multiculturele variant van de Brenninkmeijers.”

Voor de duidelijkheid: het vermogen van die familie (Nederlands rijkste) wordt geschat op 20 miljard euro. Kahn durft te dromen - en vaak komen die dromen nog uit ook. Zijn vermogen bedraagt naar verluidt ruim 250 miljoen. 

Een ingeslapen duffe zooi waar alleen oudere vrouwen kwamen

Het succesverhaal begon met Cool- Cat, de kledingzaak die hij 30 jaar terug begon met zijn toenmalige echtgenote, en die hij wist uit te laten groeien tot een winkelketen met 130 vestigingen. Sinds 2005 breidt Kahn zijn imperium in hoog tempo uit door ingedutte bedrijven op te kopen en nieuw leven in te blazen. De grootste slag sloeg hij in 2010 met de 400 winkels van M&S Mode, volgens Kahn ‘een ingeslapen duffe zooi waar alleen oudere vrouwen kwamen’. 

Al snel was de keten weer winstgevend. Dat zijn inschattingsvermogen hem ook wel eens in de steek laat, bewees zijn overname van lingeriemerk Sapph, in 2011. „Ik kocht het uit pure geiligheid”, zei hij daar een jaar later over. „We dachten dat het een veel mooier, beter en bijzonderder bedrijf was dan het bleek te zijn. Het werd heel slecht geleid. Het was een beerput die we aantroffen.”

Toch trok Kahn ook Sapph uiteindelijk uit het slop, vooral door het imago om te gooien. „Sapph was Russischehoeren. com. De vorige eigenaren waren bezig met ‘get wet’-posters, terwijl 90 procent van de lingerie door vrouwen wordt gekocht. Dan moet je je toch tot de vrouwen richten?” 

Mijn droom bestond uit vijftien winkels

Kahn stamt uit een Amsterdamse katholiek-joodse familie. Zijn vader nam de zaak van zijn opa over, maar maakte er een zootje van. „Hij was een fantast. Toen mijn opa overleed, was mijn vader na twee jaar failliet. Nog twee jaar later was het huwelijk tussen hem en mijn moeder kapot.” Hij voelde plotseling hoe zwaar het was om op te groeien zonder geld. En daar, vertelde hij later, begon zijn eerste droom: een winkel waar ouders zonder veel geld kleren kunnen kopen, zodat hun kinderen er toch leuk uit zien. „Mijn droom bestond uit vijftien winkels.” 

Hij begon als 17-jarige bij de Bijenkorf, als „assistent van de assistent van de assistent van de inkoper”. Op z’n 24ste opende Kahn zijn eerste eigen winkel op de Nieuwendijk in Amsterdam, ‘Privé’. Ouders met een kleine beurs wisten de zaak onmiddellijk te vinden. Drie jaar later was hij miljonair. Zijn geloof in de kracht van winkels is gebleven, ook na de opmars van internetshoppen. „Het einde van de winkelstraat wordt voortdurend voorspeld”, zei hij onlangs. „Ik besef heus dat het niet overal hartje Amsterdam of Rotterdam is. Maar alle sterke merken blijven overeind.” 

Een middagje winkelen met de minister

Een doorzetter dus, maar ook een straatvechter. Als minister Ploumen hem in 2013 in het AD bekritiseert omdat CoolCat kleding zou produceren in onveilige fabrieken in Bangladesh, gaat hij frontaal in de aanval. 
Ploumen is een ‘kutminister’, iemand die ‘als een meeuw op je kop schijt’. Hij sleept zowel de minister als het AD voor de rechter. Maar Kahn wil vooral met Ploumen in gesprek. Als dat niet lukt, verzint hij een list. Tijdens de jaarlijkse inzamelingsactie Serious Request van 3FM biedt hij op een door Ploumen ter beschikking gestelde prijs: een middagje winkelen met de minister. „En dan wilde ik haar meenemen naar een CoolCat-winkel. Maar toen het ministerie dat doorkreeg, wilde de minister niet meer.” 

Opgeven doet hij nooit - en stilzitten ook niet. Onlangs nog lanceerde Kahn een nieuwe winkelketen, en nu lijkt hij serieus op weg om het ooit zo machtige maar nu ingedutte V&D te kopen.Want op je 63ste ga je natuurlijk nog niet op je lauweren rusten, ook al heb je een vermogen van een kwart miljard. „Ik werk me nog steeds uit de naad, ja. Denk je dat er ooit iemand succesvol is geworden door op zijn luie reet te zitten?” 

Bronnen: AD, Elsevier, Quote, De Telegraaf, de Volkskrant 


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →