Brallende pinguïn en snotturk slaan terug

Print
Brallende pinguïn en snotturk slaan terug

Kamerlid Dion Graus (PVV) werd op internet onder meer uitgemaakt voor ‘dikke karpatenkop’. Afbeelding: ANP

Ook Limburgse politici weten hoe het voelt om op internet emmers vol verbale bagger over zich uitgestort te krijgen. Terugslaan à la minister Asscher lucht op, maar verandert niets. Een olifantenhuid lijkt de enige remedie.

Brallende pinguïn, dikke karpatenkop, vrouwenmepper, Nederlands kampioen lelijkheid. En dan is er nog een naar de naam Zaadhaan luisterende reaguurder die bij het zien van Dion Graus „droge schilfers” krijgt op een hier niet nader te noemen lichaamsdeel. Het PVV-Kamerlid heeft naar eigen zeggen de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staan. Dat wil niet zeggen dat hij blij wordt van de wijze waarop die vrijheid op internet wordt gebruikt. „Ze roepen de vreselijkste dingen over me. Dat doet pijn. Niet alleen bij mij, helemaal bij mijn vrouw en familie. Zeker als je weet wat ik allemaal doe voor mens en dier.” Graus zegt heus wel tegen een stootje te kunnen, zeker als de afzender van weinig vleiende fanmail zich met naam en toenaam meldt. Dan krijgt hij een keurige reactie terug: ‘Fijn dat u gebruikt maakt van ons grootste goed, de vrijheid van meningsuiting. Lucht op hé?’ Natuurlijk ziet hij zich liever anders omschreven dan ‘dikke karpatenkop’, maar op een belediging meer of minder kijkt hij na bijna tien jaar Kamerlidmaatschap niet meer. Hels wordt hij daarentegen van de voortdurende verwijzingen naar de beschuldigingen dat hij zijn zwangere ex zou hebben mishandeld. Aantijgingen die Graus altijd ten stelligste heeft ontkend - „Ik ben ook nooit vervolgd” -, maar elke keer blijven opduiken. „Mensen mogen me beledigen, maar ze moeten geen onwaarheden verkondigen.”

Mensen mogen me beledigen, maar ze moeten geen onwaarheden verkondigen.

Dion Graus heeft daarnaast ook last van Dion Grauss, met dubbele s, eigenaar van een nep-account op Twitter die weinig fijnzinnige tweets over bijvoorbeeld zijn fractieleider en -genoten het net op slingert. En Grauss met dubbel s is niet de enige. „Sterker nog, ik kan niet eens onder mijn eigen naam op Twitter, omdat die in tal van varianten al als account is geclaimd. Ik moet dus een of andere rare naam (@RidderDionysius, red.) verzinnen om zelf te kunnen twitteren.” Ook de Roermondse politicus Selçuk Öztürk , voorheen PvdA, tegenwoordig namens de Beweging DENK, kampt met een fake-account (Anti-DENK). Hij heeft het geblokkeerd, zodat-ie het in elk geval niet meer zelf hoeft te lezen. „Ik hou van kritiek. Zeker als het ook nog een beetje ludiek is, reageer ik nog wel eens terug, maar er zitten ook regelrechte bedreigingen tussen”, zegt Öztürk die op het net onder meer wordt opgevoerd als ‘snorturk’, ‘Erdogan-kabouter’ en ‘zetelrovende lange arm van Ankara’.

Ik hou van kritiek. Zeker als het ook nog een beetje ludiek is, reageer ik nog wel eens terug, maar er zitten ook regelrechte bedreigingen tussen.

CDA’er Ger Koopmans (‘miezerig mannetje’ en ‘verdwaald schaap’ op het net), vandaag de dag gedeputeerde voor de provincie Limburg, pakte in zijn tijd als Kamerlid (2002-2012) af en toe de telefoon om een zich anoniem wanende, maar via Google opgespoorde reaguurder aan de lijn te krijgen. „Dan begonnen ze wat te stamelen over emotie en zo.Wat flauwekul is, want ook als je geëmotioneerd wordt, kun je je fatsoen bewaren.” Verder zegt Koopmans niet wakker te liggen van wat hij omschrijft als „anonieme kwekkers”, in de variant van Graus „anonieme rukkers”. Een olifantenhuid kweken. Dat is het enige advies dat politicoloog Chris Aalberts, gespecialiseerd in communicatie tussen politicus en burger, kan geven. „Je kunt er weinig aan doen. Er af en toe wat van zeggen, ja, zoals Asscher deze week, maar heb niet de illusie dat je het gedrag van reaguurders daarmee verandert. Maak je niet moe met het lezen van al die rotzooi. Als politicus moet je rapporten lezen en debatten voorbereiden. Misschien ben je ook nog getrouwd en heb je kinderen. Als je dan ook nog moet slapen en een uurtje sporten is de week al overvol.” Koopmans heeft nog wel een wijze les in petto. „Personen zijn inwisselbaar, daar kun je over roepen wat je wil, maar je moet wel respect hebben voor het ambt. Wie dat beledigt, beledigt ook zichzelf, want wij zitten daar namens de samenleving.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen