Sir Paul mag je echt niet missen

Print
Sir Paul mag je echt niet missen

McCartney met zijn typische, linkshandige Höfner-vioolbas. Afbeelding: ANP

Paul McCartney komt naar Pinkpop, althans zo goed als zeker. Een concert van een veelzijdig muzikaal genie en levende legende dat niemand mag missen; neemt u dat maar van deze kenner aan.

Als hij op 12 juni inderdaad in Landgraaf op het podium klimt, is dat zes dagen voor zijn 74ste verjaardag. Sir Paul McCartney, een trotse grootvader van acht kleinkinderen, lijkt na een toch turbulent leven weinig aan vitaliteit en creativiteit te hebben ingeboet. Optreden en muziek maken zit hem in de genen. Hij kan het niet laten, kan niet zonder publiek. En het publiek niet zonder hem. Zijn Out There wereldtournee van vorig jaar bewijst dat. Overal uitverkochte concerten. Onder meer in Amsterdam en zijn geboortestad Liverpool. Exact een halve eeuw nadat hij, naar verluidt bij een ontbijt met roerei, Yesterday uit zijn pen liet vloeien. Zijn shows duren ruim drie uur, al zal dat voor Pinkpop wellicht worden ingekort. Onvermoeibaar rijgt de ex-Beatle de grootste successen uit zijn imposante carrière aaneen. Bijgestaan door een groep goed op elkaar ingespeelde muzikanten, die zonder uitzondering overigens nog in de wieg lagen toen hij zijn eerste hits scoorde. En ze komen allemaal voorbij: oude rockers als Can’t Buy Me Love, I Saw Her Standing There en All My Loving, ballades als Let It Be, Michelle, Blackbird en Long And Winding Road. Nummers ook die The Beatles - die medio 1966 de menigtes van meisjes wier gegil hun eigen geluid overstemde zo beu waren dat ze stopten met optredens - nooit live speelden. Songs van de legendarische elpee Sgt.Pepper’s: Lovely Rita en Being for the Benefit of Mr.Kite. En om te bewijzen dat hij (niet altijd) die ideale schoonzoon is - een in de jaren zestig met zijn babyfacelook geboren imago -, horen we het rauwe Helter Skelter. 

Optreden en muziek maken zit hem in de genen.

Paul McCartney live horen en zien is een trip down memory lane. Een waar meezingfeest. Maar het is ook levende geschiedenis. Het zijn kippenvelmomenten. Ontroering. Herinneringen aan mooie en triestere momenten in ons leven; zoals die vaak gekoppeld zijn aan muziek. Je eerste vriendje of vriendinnetje, de eerste kus. Dat Beatlesnummer dat klonk bij het afscheid van een dierbare. Maar ook het gevoel van rebellie, de sfeer van de sixties. Dat decennium van grote vooruitgang, de seksuele revolutie en vrijgevochtenheid. En het wonderlijke is, sir Paul slaat bruggen tussen generaties. Bij zijn concerten staan vaders met grijze haren, de fans van toen, zij aan zij met hun (klein)kinderen. 
Een show van ruim veertig songs. Heel wat anders dan de negen nummers die The Beatles op 6 juni 1964 in de veilinghal van Blokker speelden. Hun enige optreden als groep in ons land. Twee van de vier Beatles zijn sindsdien overleden. John Lennon werd in 1980 vermoord en George Harrison overleed in 2001 aan keelkanker. Als een ode aan deze weggevaagde helft zingt Paul nu Something en waagde hij zich zelfs al eens aan Give Peace A Chance. 28 was hij toen The Beatles in april 1970 uit elkaar gingen. Vier jongens uit een verloederde havenstad die de popmuziek voorgoed veranderden. 

Hij zijn kippenvelmomenten.

Officieel maakten ze dertien elpees in acht jaar tijd en zestien nummer 1-hits. Beatlesmania veroverde de wereld. McCartney had op zijn 28ste al alles meegemaakt waar iedere artiest van droomt. In de 46 jaar die volgden, bracht hij nog vele soloplaten uit. Geen van allen konden ze tippen aan die som van de Fab Four. Dat is tegelijkertijd de tragiek én de succesformule van de in 1997 tot ridder geslagen ex-Beatle. Een artiest die, zonder een noot te kunnen lezen, een oratorium componeerde en andere klassieke werken: Standing Stone en Ecce Cor Meum. Veel van zijn repertoire is intussen zo klassiek dat het ook door symfonieorkesten wordt uitgevoerd. Paul McCartney is een muzikale veelvraat, die allesbehalve stilstaat. Hij laat zich graag in samenspel inspireren door jongere musici als KanyeWest, Rihanna en Dave Grohl. Twintig keer zag de auteur dezes hem afgelopen jaren op de planken staan. En nee, dat gaat nooit vervelen. Met sir Paul heeft Pinkpop een van de allergrootsten gestrikt. Een legende in de rij ‘sterren die je ooit moet hebben gezien’. In 2014 ging er - ook door mijn hart - een siddering bij het bericht dat Macca (zijn koosnaam) in het ziekenhuis lag. Geveld door een mysterieus virus. Shows in Japan en Zuid-Korea werden afgezegd. Het zal toch niet... Alleen al daarom: ga kijken in Landgraaf en mis deze kans niet. 
 

Volg alles over Pinkpop 2019

> delimburger.nl/pinkpop