De kiloknallers van de Limburgse industrie

Print
De kiloknallers van de Limburgse industrie

Afbeelding: Stefan Koopmans

Wat merken we twee maanden na het klimaatakkoord van Parijs van de afspraken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen? In een korte serie belicht deze krant wat gezinnen en bedrijven ondernemen tegen de opwarming van de aarde.


Het sist, het stoomt en het walmt tussen de fabrieken, ovens, torens en pijpen op industrieterrein Chemelot. Dit chemiecomplex is met afstand de grootste producent van broeikasgassen en de grootste energieverbruiker in Limburg: Chemelot verbruikt bijna 5 procent van het Nederlandse aardgas. 

De fabrieken op het grote terrein stoten samen meer dan 4,8 miljoen ton kooldioxide uit. Tien keer zoveel als bijvoorbeeld cementfabriek ENCI in Maastricht, die met zijn gloeiendhete cementoven een half miljoen ton kooldioxide uitstoot. Een en ander blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Om klimaatopwarming te beperken, zal de uitstoot van broeikasgassen omlaag moeten. 
Maar dat gaat langzaam.
 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →