Tom Dumoulin op de bühne

Tom Dumoulin wacht -met naast hem zijn vriendin Thanee- tot hij aan de beurt is om zijn prijs op te halen. Rechts zit de eveneens genomineerde Wout Poels.

Tom Dumoulin wacht -met naast hem zijn vriendin Thanee- tot hij aan de beurt is om zijn prijs op te halen. Rechts zit de eveneens genomineerde Wout Poels. © Wouter Roosenboom

Opera 2.0 werkt aan een voorstelling over de Maastrichtse wielrenner Tom Dumoulin. Aanleiding is diens gooi naar een gouden medaille tijdens de komende Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Maurice Wiche

Ja, er is contact geweest met de teamleiding, en nee, het is niet duidelijk of Tom Dumoulin zelf op de hoogte is.Wielrennen en opera zijn gescheiden werelden, maar dat duurt niet lang meer: in augustus is de eerste opera over een nog levende wielercoureur een feit. Uitvoerende is Opera 2.0, met een volledig Limburgse cast bestaande uit bariton Sef Thissen, sopraan Fenna Ograjensek en actrice Suzan Seegers. De muziek bestaat uit een hertaling van bekende opera-aria’s, van een Nederlandse tekst voorzien door journalist en L1-presentator Frans Pollux. De première is op dinsdag 10 augustus - de dag van de olympische tijdrit - in het Openluchttheater in Valkenburg, dat daarmee zijn honderdjarig jubileum extra luister bijzet. De tijdrit wordt om 17.15 uur Nederlandse tijd afgesloten, direct daarna zal de voorstelling, die een dikke anderhalf uur in beslag zal nemen, beginnen. „Alle emoties en heroïek die zijn verstopt in de wielersport laten zich goed vertalen naar de opera”, licht Venlonaar Sef Thissen toe. „Valkenburg is dé fietsstad van Nederland, prachtig dat we daar in première gaan. De tijdrit komt op een bepaalde manier terug in het stuk, maar hoe precies, daarvoor moet je naar de voorstelling komen.”

Alle emoties en heroïek die zijn verstopt in de wielersport laten zich goed vertalen naar de opera

Opera 2.0 is een initiatief van Sef Thissen en Fenna Ograjensek, en wil aria’s, duetten en instrumentale werken uit bekende opera’s uitvoeren in een hedendaags verhaal. Hun vorige productie El Rey, over de spraakmakende gebeurtenissen rondom de Roermondse politicus Jos van Rey, werd overal enthousiast onthaald. Ook toen werd gewerkt met een volledig Limburgse cast. „We willen opera naar de mensen brengen”, verklaart Thissen de doelstelling van het gezelschap. „Laten zien dat het allemaal niet zo moeilijk is. Opera is emotie, en dat is van alle tijden. De eerste keer was wat dat betreft een schot in de roos, ik hoop dat het ons ook de tweede keer zal lukken.”

We willen opera naar de mensen brengen

Vervolgoptredens staan gepland in de theaters in Maastricht, Roermond, Venlo en Heerlen. Daarnaast zijn momenteel de onderhandelingen in volle gang om ook op landelijke podia te gaan spelen. Thissen: „Daarom hebben we dit keer voor de Nederlandse taal gekozen, en niet voor het dialect, zoals in El Rey. Daarnaast heb ik het idee dat dit onderwerp - de combinatie topsport en opera - wat breder inzetbaar is. Dan moet er geen taalbarrière zijn.” Tom Dumoulin staat bekend als tijdritspecialist. Hij geldt als één van de grootste kanshebbers op olympisch goud. De verwachtingen zijn hooggespannen na zijn sterke optreden in de Vuelta vorig jaar, waarin hij een aantal dagen de rode trui droeg en uiteindelijk als zesde finishte in het eindklassement. De 25-jarige wielrenner heeft zijn hele seizoen afgestemd op de olympische tijdrit in Rio de Janeiro.