Pinkpop: rimpelrock op het randje?

Print
Pinkpop: rimpelrock op het randje?

Afbeelding: Archieffoto Jean-Pierre Jans

Landgraaf - In Paradiso in Amsterdam was woensdag de traditionele perspresentatie van Pinkpop met bekendmaking van het programma.

Festivaldirecteur Jan Smeets van Pinkpop heeft in de Amsterdamse poptempel Paradiso het programma van zijn festival in Landgraaf gepresenteerd. En dat zorgde op internet voor veel discussie over de gecontracteerde artiesten. ‘Rimpelrock’, oordeelden velen over de samenstelling van de namen op het affiche, maar die constatering is te kort door de bocht. Het blijft een bijzonder fenomeen. 

Er is geen enkel cultureel evenement in Nederland dat elk jaar tot zo veel verhitte discussies op internet leidt als de presentatie van het programma van Pinkpop. Je kon het de afgelopen dagen alweer zien aankomen. De aankondiging van ex-Beatle Paul Mc- Cartney (73 jaar) stuwde de gemiddelde leeftijd van de hoofdacts op het podium behoorlijk omhoog. 

Red Hot Chili Peppers en Rammstein lopen ook al heel wat jaren mee. Nederpopband Doe Maar en soulzanger Lionel Richie - de grote verrassing van de presentatie in Paradiso - maken het feestje voor de liefhebbers van meer classic getinte acts compleet. Het staat buiten kijf dat al deze artiesten garant staan voor muzikale kwaliteit en daaraan gekoppeld een stormloop op tickets. 

Smeets vergelijkt zijn popfestival graag met de Champions League van het voetbal 

Pinkpop is in de loop der jaren geëvolueerd tot een familiefestival waarbij commercie niet langer een vies woord is. Jan Smeets had in 2015 een buget van veertien miljoen euro, waarvan acht miljoen gereserveerd was voor het contracteren van artiesten. Pinkpop is een onderneming die alleen op het allerhoogste niveau kan blijven bestaan - Smeets vergelijkt zijn popfestival graag met de Champions League van het voetbal - als de uitgaven ook worden terugverdiend. En dat is eigenlijk alleen maar mogelijk door hoofdacts te contracteren die een zo breed mogelijk publiek aanspreken. „Straks staan drie generaties op ons terrein”, zegt Smeets. „Vaders met kinderen en zelfs kleinkinderen zijn van de partij. Dat is toch prachtig? Popmuziek is van alle leeftijden. De tijd is voorbij om die stroming alleen aan de jeugd toe te dichten.” 

Hij bezocht vorig jaar de show van Paul McCartney op het Deense festival Roskilde. Zijn mond viel open van verbazing. „Ik heb écht met grote ogen staan kijken hoe de jonge bezoekers de liedjes van Sir Paul luidkeels meezongen.” Het sterkte zijn gedachte dat Mc-Cartney niet te oud is voor Pinkpop. En daarom is een artiest als Lionel Richie óók salonfähig. Voormalig Heideroosjes-frontman én Pinkpop-presentator Marco Roelofs noemde gisteravond op televisie de komst van Lionel Richie ‘op het randje’. „Maar hij past ook wel weer in de stijl van de dag als opwarmer voor Paul McCartney.” 

De vaststelling op internet dat Pinkpop te veel zou leunen op de oude garde, gaat niet helemaal op. De komst van hippe dance-acts als Major Lazer - in 2015 goed voor de succesvolste plaat in de Nederlandse hitparade met Lean on - Robin Schulz, Kygo en synthpopband Years & Years bieden met name het jonge publiek voldoende vermaak. 
Pinkpop bewaakt het concept op een slimme manier door elke dag een mix te presenteren van diverse muziekstijlen, zodat er een programma ontstaat met voor ieder wat wils. In die opzet is het festival in elk geval geslaagd. Naast de al genoemde dj’s en producers zijn er voldoende namen in de categorie jonger dan 35 jaar met allemaal hitparadesucces op zak. Van Nederlandse bodem De Staat, Douwe Bob, Lucas Hamming en The Common Linnets. En singer-songwriters en popzangers als James Bay, Tom Odell en John Newman doen wat dat betreft ook een duit in het zakje. 

Het moet daarom al heel raar lopen als komende zaterdag bij de start van de voorverkoop niet meteen het grootste deel van de beschikbare entreebewijzen van de hand gaat. En voor de mensen die het programma niet interessant vinden, rest er slechts één gedachte: je bepaalt uiteindelijk altijd nog zelf of je een ticket wilt kopen. Niemand móet immers naar Pinkpop toe. 

 

De festivalbezoekers in Landgraaf kunnen zich onder andere verheugen op Paul McCartney, Lionel Richie, Tom Odell, Douwe Bob, Major Lazer, Red Hot Chili Peppers, James Bay, The Common Linnets, De Staat, Doe Maar, Matt Simons, Lucas Hamming en Rammstein.