Boegbeeld bestal PVV voor drank en drugs

Print
Boegbeeld bestal PVV voor drank en drugs

Afbeelding: archieffoto Rob Oostwegel

Voormalig PVV-fractievoorzitter Michael Heemels verduisterde fractiegeld om zijn drank- en drugsverslaving te bekostigen. Hij stapt op als woordvoerder van Geert Wilders. Deze bekentenis verraste iedereen. Op veel clementie hoeft Heemels niet te rekenen: de PVV doet aangifte.

Hem valt niets te verwijten. Alle beschuldigingen zullen worden weerlegd. Het is 4 februari 2016 als Michael Heemels vol bravoure aankondigt alle vertrouwen te hebben in het onderzoek van een externe accountant naar betalingen die Heemels als penningmeester van de PVV Limburg heeft verricht. Sterker nog: Heemels heeft zelf aangedrongen op dat onderzoek. Openheid en transparantie. Dat hij diezelfde dag ook zijn opstappen als fractieleider van de PVV bekendmaakt, heeft dan ook niets met die betwiste betalingen te maken. In de fractie zijn twijfels gerezen over zijn integriteit. Dát is de reden voor zijn vertrek. 

Wij accepteren dit van geen enkele partij, en zeker niet van onze eigen mensen

Hoe anders is de werkelijkheid exact twee weken later. Diezelfde Michael Heemels openbaart in een persverklaring via advocaat Tim Farber dat hij opstapt als woordvoerder van PVV-leider GeertWilders. 
Hij heeft fractiegeld van de PVV Limburg gebruikt om zijn dranken drugsverslaving te bekostigen. 
Om hoeveel geld het gaat, wil Farber niet kwijt. Even daarvoor heeft Heemels diezelfde verklaring, evenals financiële stukken die nodig zijn voor het accountantsonderzoek, in handen gedrukt van Robert Housmans, die hem voorlopig vervangt als fractieleider van de PVV. In een ‘Van der Valkje’, zoals Housmans het noemt, vindt het treffen plaats. Housmans is eerst stomverbaasd, en vervolgens ijskoud. „Ik heb de heer Heemels meteen aangekondigd dat dit consequenties zal hebben.Wij accepteren dit van geen enkele partij, en zeker niet van onze eigen mensen.” 

De ontmoeting is kort en wordt regelmatig onderbroken door rinkelende telefoons, zegt Housmans, die meteen gouverneur Theo Bovens inlicht. Ook die is verrast. Zoals iedereen verrast is. Ja, Michael Heemels dronk wel eens een pilsje. Ook wel eens twee of drie na een fractievergadering of een Statenbijeenkomst. Maar verslaafd? Niemand die ook maar iets heeft gemerkt. 

Kan ook niet, zegt advocaat Farber. „Alleen Heemels wist ervan, anderen niet.” Maar waarom dan toch die eerdere bravoure? Farber: „Hij wilde zelf de rust bewaren in de fractie en in de partij en de zaak voor zichzelf in kaart brengen.” Van schade beperken door eerst af te treden, is volgens Farber geen sprake. „Dat was niet zijn belangrijkste doel. Anders was hij niet met de verklaring gekomen.” 

In veertien dagen tijd wordt de aanvankelijke vlucht naar voren door zelf een onderzoek aan te kondigen, een pijnlijke exercitie. Heemels, die in 2012 nog uithaalde naar ‘graaivriendjes van de gevestigde politieke orde’, gaat met de billen bloot. Een verslaving bekostigd met fractiegeld. Verhuld door zogenaamd salaris over te maken aan fractiemedewerker Daryl Pfoster, erkent advocaat Farber nu. 

Niemand wist ervan

Er werd eerder al aan de juistheid van die lezing van Heemels getwijfeld. Komende maandag zou daarom de grote openheid volgen. De PVV legt alle bonnetjes op tafel, kondigt zowel Heemels als Housmans aan. Of het ooit zover komt, is nog maar de vraag. Heemels kiest er enkele dagen voor de openbaring van de fractiefinanciën voor om een verklaring af te geven. Farber: „Dat was zijn eigen bewuste keuze.” Zelfs Geert Wilders, van wie Heemels persvoorlichter én rechterhand was, zou daar niet in gekend zijn. „Niemand wist ervan.” 

Ook Robert Housmans, de PVV’er in de Limburgse fractie met wie Heemels het meeste contact had, niet. „We spraken elkaar wekelijks, maar vooral zakelijk. Ik ken de heer Heemels pas een jaar. Van een heel hechte band tussen ons was nog geen sprake.”

De heer Heemels. Housmans zegt het elke keer als hij het over de hoofdpersoon heeft. Tijdens de Statenvergadering op 4 februari was het nog Michael voor en Michael na. Exemplarisch voor de zwaar verziekte verhouding tussen de PVV-fractie en haar voormalige boegbeeld. De PVV Limburg doet zelfs aangifte tegen Heemels. Advocaat Farber betreurt dat. „Dat belemmert het vinden van een oplossing.” Housmans kent weinig mededogen. „De PVV veroordeelt dit scherp, vandaar de aangifte. Dat zijn we de belastingbetaler verplicht.” 


 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee