Politie kan op zoek naar dader zaak De Heus

Print
 Politie kan op zoek naar dader zaak De Heus

Rond de vijvers werd grondig onderzoek verricht. Afbeelding: Jeroen Kuit

De kans is groot dat de drie jaar lang vermiste Andy de Heus uit Pey is gevonden. Een belangrijke stap op weg naar oplossing van het raadsel van de verdwijning.


Jarenlang leek er geen schot te zitten in de vermissingszaak De Heus. Kennelijk hebben ze al die tijd bij de politie niet stilgezeten. Want anders is niet te verklaren dat gisteren vrij onverwacht een stoffelijk overschot werd gevonden bij een vijver in Stevensweert. 
De rechercheurs moeten de afgelopen jaren veel hebben gepraat met getuigen, telefoons hebben afgeluisterd, e-mails hebben gecontroleerd en op andere manieren hebben gerechercheerd. 
De eerste resultaten van al die inspanningen waren in december waar te nemen. Op vakantiepark Porta Isola in Stevensweert werden zes bungalows hermetisch afgesloten en onderzocht op sporen. Het gebruik van luminol door de politie, wijst erop dat er is gezocht naar bloedsporen. Daarnaast gaan op het park zelf de geruchten dat bungalows worden gebruikt als wietplantage. 
Enkele weken later volgde een aanhouding: een 52-jarige vrouw uit het Belgische Kinrooi werd opgepakt in Stevensweert. Het kan niet anders dan dat de vrouw al in de gaten werd gehouden, want ze werd opgepakt in een tweede woning van haar vriend, een plek waar ze nauwelijks kwam. De Belgische werkte een paar jaar geleden voor de Vereniging van Eigenaars van Porta Isola. Zij deed de verhuur van bungalows en zorgden dat die werden gereinigd. De eigenaren verbraken het contact omdat er onregelmatigheden waren vastgesteld in de administratie.

Het beeld dat de vondst door mijn cliënt komt, brengt haar in gevaar

Een paar dagen later arresteerde de politie een 55-jarige Sittardse. Haar had het Openbaar Ministerie graag langer vastgehouden, maar de rechter-commissaris vond dat er niet genoeg redenen voor waren. Advocaat Karin Schepers benadrukte gisteren dat haar cliënte niets met de Heus te maken heeft en tijdens de vele verhoren ook niets heeft verteld wat tot de vondst van De Heus heeft geleid. 
„Het beeld dat de vondst door mijn cliënt komt, brengt haar in gevaar”, aldus Schepers.Waarvoor de Sittardse dan werd aangehouden, wil Schepers niet zeggen. Voor de politie blijven de vrouwen verdachte in de verdwijningszaak De Heus. 

Het tactisch onderzoek leidde afgelopen dinsdag en woensdag tot een zoektocht op de vijvers in Stevensweert.Woensdag sloegen de speurhonden, getraind om lijken op te sporen, aan. De politie schermde het gebied diezelfde avond af met hekken, plaatste lampen en legde een voetpad aan in het drassige gebied. 

en woordvoerder sprak over de vondst van ‘interessante zaken’. Technici van de Limburgse politie en het NFI (de landelijke forensische technische recherche) onderzochten de vondst. 

Dat leidde even voor drie uur gistermiddag tot de melding dat er rond het middaguur een lijk was aangetroffen en dat de politie ervan uit gaat dat het om de stoffelijke resten van De Heus gaat. 
In dezelfde visvijver werd in oktober 2013 in een ton een vermoorde Duitser gevonden. Volgens de politie is er geen verband tussen de Duitser en de zaak-De Heus. 


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →