‘Hinderlijke onnauwkeurigheden’ op oorlogsplaquette bij Servaasbrug

Print
‘Hinderlijke onnauwkeurigheden’ op oorlogsplaquette bij Servaasbrug

De drie oorlogsplaquettes aan de Servaasbrug: het worden er twee met gecorrigeerde namen en een andere centrale tekst. Afbeelding: Loraine Bodewes

De vraag om een passend ereteken voor de in 1940 gesneuvelde korporaal Detrie leidde tot een verrassende ontdekking: een oorlogsplaquette vol fouten.


Ze zitten wat verscholen tegen de borstwering aan de Wyckse kant van de Servaasbrug: drie hardstenen plaquettes om 47 militairen te eren die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog op 10 mei 1940 de dood vonden in Midden- en Zuid- Limburg.

Een centrale tekst in het hart, geflankeerd door de opsomming van de alfabetisch gerangschikte gesneuvelden. Tussen de namen ook die van korporaal Detrie, ‘de enige Maastrichtenaar die op 10 mei 1940 sneuvelde bij de verdediging van de Servaasbrug’. Voldoende voor een extra eerbetoon, vond een aantal mensen. Een straatnaam of iets anders. 

Het verzoek leidde tot een onderzoek naar wat er allemaal in de stad aan oorlogsplaquettes is. Conclusie: de naam Detrie staat al twee keer vermeld, geen goede reden voor wat extra’s. Dat komt er evenwel toch, want het onderzoek wees óók uit dat de plaquettes aan de Servaasbrug wemelen van de fouten en een tekst die verkeerd geïnterpreteerd kan worden. In woorden van het stadsbestuur: ‘Van de 47 namen zijn er 9 incorrect weergegeven. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →