Van dagtripje naar meerdaags verblijf: Parkstad

Print
Van dagtripje naar meerdaags verblijf: Parkstad

De allernieuwste schets van de entree van het toekomstige attractiepark Nature Wonder World in Brunssum. Afbeelding: artist impression Jean Gelissen Groep

Hoe gaat het met het toerisme in Zuid- Limburg? En hoe ziet de toekomst eruit? In vijf afleveringen kijkt deze krant naar de verschillende regio’s.

Parkstad Limburg. Ooit de kolenleverancier van Nederland, maar na de mijnsluitingen bezig aan een opmars als toeristische regio. Is het toerisme in Parkstad groot genoeg gegroeid nu er jaarlijks 368 miljoen euro wordt verdiend aan toeristen? Met name besteed door dagjesmensen die een attractie bezoeken of die komen funshoppen. 
Niemand die volmondig ‘ja’ antwoordt op deze vraag, gevolgd door een welgemeend ‘genoeg is genoeg’. ‘Nee’, zegt de een, ‘Parkstad moet vol blijven inzetten op toeristische groei, want dat levert banen op’. ‘Nee’, zegt ook de ander, maar bedoelt het kleinschaliger, ‘Parkstad moet vooral groeien op het toeristisch nog vrijwel onontgonnen platteland tussen het stedelijk gebied en het Heuvelland’. 

Onlangs was de Engelse toerismeprofessor Robert Maitland in Parkstad om de regio als toeristische bestemming te beoordelen in het kader van de nominatie voor de ‘Tourism for Tomorrow Award’. Een van de vragen die hij stelde was: „Wat vinden jullie inwoners eigenlijk van die snelle groei van het toerisme? Hebben zij overlast van de gasten?”

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →