Een stuk om te juichen of om te vergeten?

Print
Een stuk om te juichen of om te vergeten?

Afbeelding: ANP

Iemand zei ooit dat toen Umberto Eco De naam van de Roos had geschreven Umberto Eco fulltime Umberto Eco werd. Een act dus. Net zoals bij ons Maarten van Rossem fulltime Maarten van Rossem is geworden.

Het lijkt me inderdaad moeilijk om ‘jezelf’ te blijven als de New York Times je romans intellectuele en filosofische triomfen noemt en je uitroept tot de laatste homo universalis. Enfin. Als journalist ben ik altijd meer geïnteresseerd geweest in het snelle werk van Eco. De artikelen dus die hij voor kranten en tijdschriften schreef. Eco moet dan een punt maken in veel minder tijd en lettertekens dan in zijn romans of in zijn wetenschappelijk werk.

Dat is ook de reden waarom veel wetenschappers huiver hebben voor wat zij omschrijven als ‘populaire media’. Ze denken dat complexe onderwerpen ook complexe uitleg vergen. In de jaren tachtig verscheen een bundel van artikelen die Eco schreef over tal van onderwerpen, van de wereldkampioenschappen voetbal tot cultfilms. In de inleiding van zijn boek (Travels in Hyperreality) zegt hij een paar dingen die ik altijd heel mooi heb gevonden.

Veel artikelen, zegt hij, zijn geschreven in emotionele opwellingen. Met de bedoeling dat mensen ze lezen en vergeten. Eco bekent dat hij altijd nerveus, onzeker en bang is. Bang dat hij het mis heeft. Het mooie van schrijven voor kranten is dat je jezelf de volgende dag kunt teruglezen en vaak direct terug hoort wat de lezer denkt. Je hebt iets op papier gezet dat doorgaans imperfect is. Iets in je hoopt dat de lezer die imperfectie ontdekt en je daar op wijst.

Het komt ook voor dat de lezer je stukken toejuicht. Dan ben je verplicht om te onderzoeken of dat terecht is, zegt Eco. Als ik het samenvat: hoed u voor mensen die iets zeker weten. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →