De naïeve Wendy van de McDonald's

Print
De naïeve Wendy van de McDonald's

Afbeelding: ANP

Slank. Lange, goudblonde haren. Modieus gewatteerd Italiaans jasje. Wendy is manager bij een McDonald’s-vestiging.

Ze heeft vijf man onder zich. Ze is intelligent en vastberaden. Wendy heeft de wind mee. Tot op een dag haar verkering uitraakt. Wendy is er kapot van. Ze sluit zich op in haar woning. Haar vriendin haalt haar over om zich aan te sluiten bij een autohangplekgroep. Bekend fenomeen. Een groepje jongeren dat zich ’s avonds verzamelt bij een parkeerplaats. Auto’s tegen elkaar. Beetje kletsen. Biertje drinken. Pizaatje eten. En dan weer naar huis. Haar moeder waarschuwt: uit zo’n groepje kunnen rare zaken voortkomen. Wendy wimpelt weg. Ze is aan haar groepje gaan hechten. Vrijblijvende contacten. En toch wat geborgenheid. Op een avond, vlak voordat ze haar vestiging afsluit, belt Kenny. Kenny van de autohangplekgroep. Of Wendy hem in Düsseldorf kan afzetten. Wat Kenny daar gaat doen? Scooters ‘bekijken’. Hij belooft Wendy wat geld. Wendy is wantrouwend. Maar stemt toe. Ze zal hem afzetten en verder zoekt Kenny het maar uit. Als Kenny even later arriveert, blijkt dat het plan- Düsseldorf niet doorgaat.

Wendy is wantrouwend. Maar stemt toe. 

Kenny gaat nu een garage ‘bekijken’ in Noord-Limburg. Om precies te zijn de garage van Jacques, de man voor wie Kenny ooit een badkamer maakte. In Jacques’ garage ligt een voorhamer die Kenny goed kan gebruiken. Wendy brengt hem vlak na middernacht naar de woning. Ze ziet hoe hij het slot van de garage forceert. Wendy raakt in paniek. Fuck, er zitten vier mensen in de huiskamer, kijk uit, appt ze naar Kenny. Je bent een engel, appt Kenny terug. Wendy durft Kenny niet in de steek te laten. Kenny laat drie kwartier niets van zich horen. Opeens komt hij naar buiten gestormd, door de voordeur. Kenny heeft zoveel lawaai gemaakt in de garage, dat Jacques op het geluid is afgekomen. Jacques kijkt recht in het gezicht van de inbreker. Kenny! Hij pakt een stuk hout en geeft Kenny een paar tikken.

 Je bent een engel, appt Kenny terug.

Kenny vlucht door de huiskamer en pikt en passant nog even een zwart tasje mee. Leeg. Kenny gooit het tasje weg. Gassen, roept hij naar Wendy. Kenny wordt snel opgepakt, na de getuigenis van Jacques. En Wendy komt men op het spoor middels de appjes, die zij naar Kenny stuurde. Ik heb me mee laten sleuren, zegt Wendy. Toppunt van ironie: als manager roept zij altijd naar haar personeel dat andermans spullen heilig zijn. Het is zo dubbel, zucht Wendy. Ze is opgevoed met de instelling dat je altijd werkt voor je geld. Nu is het de vraag of ze straks zelf nog werk heeft. Haar baas heeft ze alles opgebiecht. Ik weet niet wat ik doe als je wordt veroordeeld, had hij gezegd. Wendy heeft een brief met spijtbetuiging meegenomen, die ze later aan Jacques zal afgeven. Te laat. De rechter noemt Wendy naïef. Maar niet zo naïef dat ze niet kon weten dat Kenny op het jatpad was. Wendy is medeplichtig. Ze krijgt zestig uur werkstraf. Of ze nog welkom is bij McDonald’s? Vermoedelijk hooguit als klant.

Sommige namen van personen zijn uit privacy-overwegingen veranderd.

 

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →