Mega-operatie om een snippertje plastic

Print
Mega-operatie om een snippertje plastic

Afbeelding: MGL

De producent van Mars, Snickers, Milky Way en Celebration gaf dinsdag opdracht om miljoenen repen in 55 landen terug te halen. Er zou wel eens een snippertje plastic in kunnen zitten.

De Duitse snoeper proeft het al bij de eerste hap. Er zit iets hards in de mini- Snickers die hij begin februari heeft gekocht. Het blijkt een stukje plastic van een paar millimeter. Hij neemt direct contact op met de klantenservice en stuurt op verzoek de vondst op.

Voor de mannen van Mars is dat het startschot van een mega-operatie. Het eigen onderzoekscentrum van de fabriek in Veghel heeft de herkomst al snel door. Een extra check van kennisinstituut TNO bevestigt de match. Het kan niet anders dan dat een piepklein stukje van één beschermingsdop van een chocoladeleiding via die mini-Snickers in de Duitse mond terecht is gekomen. Die dop, ongeveer zo groot als een cd’tje, is mogelijk in de productie beland, legt woordvoerder Eline Bijveld uit. 

Fabrieksmedewerkers hebben maanden geleden een chocoladeleiding vervangen en toen is deze dop wellicht in de chocoladestroom gekomen. „Versnipperd, in stukjes gebroken, misschien nadat hij erin is gevallen”, legt Bijveld uit. 

De dop is van polyethyleen. Dit harde plastic is bij doorslikken op zich niet gevaarlijk voor het lichaam, zegt ook het Voedingscentrum, dat voorlichting geeft over onder meer veilig eten. „Wel zouden scherpe randjes voor beschadigingen in het gebit of in de ingewanden kunnen zorgen. In het algemeen verteert plastic niet in ons lichaam en verlaat het via de ontlasting weer ons lijf”, zegt woordvoerder Roy van de Ploeg. 

Eén ding weten we zeker: dit leidt niet tot een tekort van onze repen

Marsrepen zijn ook populair in recepten voor warme ijssaus of gebak. Ook verhitting van zo’n stukje plastic levert geen enkel gezondheidsgevaar op, weet het Voedingscentrum. Daarvoor is de hoeveelheid gewoon te klein. 

Toch is één klacht en het vermoeden van een handvol snippers plastic verspreid over miljoenen repen voor Mars meer dan genoeg reden voor deze enorme terugroepactie in 55 landen, van Engeland en Ierland tot aan Taiwan. Alleen al in Nederland gaat het zeker om vier miljoen stuks. 

Het betreft de producten Mars en Snickers in alle formaten, Milky Way Mini, en de vooral op basisscholen populaire traktatie mini- mix Celebration. „De kans is klein dat je een reep treft met nog een stukje plastic erin. Toch voldoet het gewoon niet aan onze eigen kwaliteitseisen van 100 procent zekerheid. Het consumentenbelang gaat bij ons altijd voor. We hebben daarom ook een ruime marge genomen”, stelt de woordvoerder. De fabrikant heeft zelf contact gezocht met de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, NVWA. Deze organisatie houdt nu de vinger aan de pols. 

Mars-accountmanagers hebben gisteren de hele dag gebeld met hun klanten, verkopers van de zoetwaren zoals supermarkten. Ze bieden daarbij iedereen aan om de verdachte pakketjes op te halen. Consumenten kunnen zelf hun snoepgoed terugsturen en zo inruilen voor een gegarandeerd veilige hap. 

Op de website van Mars kan de consument zien of zijn aankoop onder de terugroepactie valt. „Het is nog te vroeg om te weten wat dit ons aan schade zal opleveren”, zegt Eline Bijveld van Mars. „Eén ding weten we zeker: dit leidt niet tot een tekort van onze repen.”
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →