Creativiteit 'made in Maastricht'

Print
Creativiteit 'made in Maastricht'

Ward Schoonbrood, Marijn Vanderheijden en Miquel Steps (v.l.n.r.) zijn de initiatiefnemers van de videoportrettenreeks Euregionals. Afbeelding: Loraine Bodewes

Het is een hardnekkig misverstand dat ze uit de weg willen ruimen: voor creatievelingen is er amper voedingsbodem in de Euregio. De videoportrettenreeks Euregionals van Ward Schoonbrood, Marijn Vanderheijden en Miquel Steps moet het tegendeel bewijzen.


Een krukje dat algauw duizend euro opbrengt, een tafel die voor het twintigvoudige van de hand gaat. Het is iets wat je niet direct aan Maastricht koppelt maar eerder associeert met grote wereldsteden als New York, Amsterdam en Berlijn. En toch zijn beide objecten Made in Maastricht.

Valentin Loellmann is dan ook het ideale uithangbord voor de lancering van de videoportrettenreeks Euregionals. De 32-jarige uitWuppertal afkomstige meubelontwerper woont in de Maastrichtse wijk Sint Pieter en heeft sinds 2010 zijn eigen ontwerpstudio aan het Volksplein in Mariaberg. „Een succesvol voorbeeld van een student aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design die er na het afronden van zijn studie voor koos zich hier in Maastricht te vestigen en van daaruit verder te kijken. Een jongen die tijdens zijn studie en ook daarna bij de opstart van zijn carrière nog achter de bar van de Take Five heeft gestaan en nu zijn werken verkoopt aan galeries in Londen, Parijs en San Fransisco.” 
Ward Schoonbrood hoefde er samen met videomakers Marijn Vanderheijden en Miquel Steps van Strictua uit Heerlen dan ook niet lang over na te denken welke Euregional zij als eerste wilden portretteren. „Het is een hardnekkig misverstand dat er hier in de euregio voor mensen uit de creatieve industrie niks te beleven is. Dat je daarvoor naar Amsterdam of Berlijn moet. Vandaar dat we op het idee zijn gekomen van een videoportrettenreeks met mensen uit de euregio”, zegt Schoonbrood. „Want het barst hier wel degelijk van het talent, het is alleen niet zichtbaar.” 
Dus heeft het drietal een lijstje gemaakt met daarop circa dertig meubelmakers, modeontwerpers, muzikanten, productvormgevers, fotografen en andere creatievelingen van wie zij er elke twee maanden op de website www.euregionals.eu één voor het voetlicht willen brengen

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →