Gestrand in Noorwegen: geen nood, wel paniek

Print
Gestrand in Noorwegen: geen nood, wel paniek

Terug in de bewoonde wereld konden de wandelaars hun telefoons weer gebruiken om familie gerust te stellen. foto ANP Afbeelding: NTB

Een groep van dertien Nederlandse wandelaars werd vrijdagochtend wakker in een hut in Noorwegen, zag een meter sneeuw en harde wind en durfde niet verder te trekken. Waarom ze besloten meteen een noodsignaal af te geven, begrijpt de Noorse politie niet.


Waarom was het nodig om op de noodknop te drukken? Het is dé vraag die rest nadat Noorse hulpdiensten een gebied op 300 kilometer afstand van Oslo introkken met hondenteams, enige tientallen sneeuwscooters en helikopters om uiteindelijk dertien Nederlanders die veilig en gezond in een hut zaten, op te pikken. De Noorse politie liet weten niet echt te begrijpen waarom dat noodsignaal werd afgegeven. 

De emergency button die reisgezelschappen als dit meekrijgen omdat telefoons geen bereik hebben in delen van Noorwegen, geeft via de satelliet enkel een noodsignaal af, plus de coördinaten waar de hulproep vandaan komt. „Tekst en uitleg zit er niet bij, dus de hulpdiensten kunnen niet anders dan uitrukken”, zegt Peter Tangstrom van SOS International in Nederland, dat óók al mensen paraat had staan om eventueel die kant op te reizen. „Maar we wéten nog niet exact wat er aan de hand was en je kunt lang discussiëren over de vraag wanneer iemand vindt dat hij in nood is.” 

Het zijn geen mensen die alleen ommetjes rond het huis maken

De groep van dertien wandelaars van tussen de 25 en 40 jaar oud was bezig met een zesdaagse wandeltocht. Op sneeuwschoenen zouden zij van het piepkleine plaatsje Grotli lopen naar Bjorli. De groep werd geleid door Claire Leenen en Onno Kruitwagen, die gelden als de twee meest ervaren trekkers. 
De rest zou minder ervaren zijn. „Maar ik lees overal dat het amateurs waren, dat is dus niet het geval”, zegt Friso Teerink van reisorganisatie Nivon, die contact met ze heeft gehad. „Ze hadden eten bij zich, zijn erop voorbereid dat ze ergens een paar dagen moeten blijven, hebben zelfs tenten bij zich, heus, het zijn geen mensen die alleen ommetjes rond het huis maken. Ze zaten alleen in een hut en constateerden dat het niet verantwoord was verder te gaan.”

Teerink kan ook geen directe reden verzinnen voor het noodsignaal. „Er was dus ook géén lawinegevaar. Het enige wat ongewoon was, was de onverwachte hoeveelheid sneeuw. Men kon niet weg en er was blijkbaar geen uitzicht op verbetering. Dan is dit, denk ik, gewoon volgens protocol en ook de enige manier om hulp in te roepen.” 

Een dame uit de groep vertelde glimlachend dat ze „niet verder konden en op de noodknop drukten”.

Het noodsignaal kwam gistermorgen rond 8.00 uur, waarna het gezelschap ’s middags om 15.30 uur werd opgepikt en met rupsbandvoertuigen in veiligheid werd gebracht. Druk bellend zag je de groep vrijdagavond op de Noorse tv familieleden geruststellen. Een dame uit de groep vertelde glimlachend dat ze „niet verder konden en op de noodknop drukten”. De groep was een dag eerder in slecht weer terechtgekomen en had al een nacht op verbetering van het weer gewacht. 

De Nederlandse Bertus Harten, die een hotel runt in Nordberg, kreeg gisteravond te horen dat de groep terugkeert naar zijn hotel, waar ze al eerder overnachtten. „Ik denk wel dat dit nog een staartje gaat krijgen”, zegt Harten. „Er is wel met erg veel man en macht uitgerukt, voor geen acute nood.” 
Het Noorse Rode Kruis liet weten dat zij in elk geval níet van plan zijn de kosten voor de massale hulpoperatie op de groep te gaan verhalen: „De politie besluit of er een reddingsoperatie komt, niet wij”, aldus de Noorse woordvoerder. „Ik weet niet of deze redding noodzakelijk was. Dat maakt ons ook niet zo veel uit, wij zijn vrijwilligers. Dit is wat we doen.” 


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →