Fortuna toont volop levenskracht

Print
Fortuna toont volop levenskracht

De spelers van Fortuna Sittard vieren de prima winstpartij tegen FC Oss met groot fan, clubicoon en oud-voetballer Fernando Ricksen. Afbeelding: Ermindo Armino

Niet voor het eerst beleefden de fans van Fortuna Sittard, de ongekroonde Houdini van het betaalde voetbal, een avond vol gierende emoties. Was dit de laatste wedstrijd ooit?


212 18.30 uur: Wordt dit de dag van de hoop? Of de kroniek van een aangekondigde dood? In het supportershome van Fortuna willen ze alleen aan het eerste scenario denken. De grootste overlevingskunstenaars leven in Sittard, toch?

Een Fortunafan hijst zijn bierglas omhoog en maakt een foto van de groengele zeemeermin die op de muur geschilderd is. De stampvolle stadionkroeg bruist, dampt en vonkt. Onder luid gejuich ontvouwt Bod, de 47-jarige Rangers-fan die ijlings in Glasgow in het vliegtuig is gestapt om zijn broeders in nood te steunen, een vlag met de logo’s van zijn twee geliefde clubs. Ook fans van Fortuna Köln en Racing Genk druppelen binnen. De collectebussen gaan in hoog tempo rond. 

Ruim 70.000 euro hebben de fans binnen een week opgehaald. Fortuna heeft acuut negen ton nodig om te overleven. 18.55 uur: Daar is de eerste van de drie hoofdrolspelers in het Godfather- achtige drama dat Fortuna heet. Sjra Philippen, commissaris, elftalleider en gezegend met de mooiste zilvergrijze coupe van Sittard en verre omstreken. Na de allerlaatste wedstrijd in de legendarische Baandert in 1999 huilde hij dikke tranen van emotie. Maar vandaag? 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.