Onvoorspelbare hoge wiskunde

Print
Onvoorspelbare hoge wiskunde

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

In de knotsgekke competitie die eerste divisie heet, gaf MVV gisteren weer een teken van leven. Met de dure winst op directe concurrent FC Den Bosch (1-0) klom de ploeg in één klap vijf plaatsen. Overbodige franje is ingeruild voor degelijkheid en soberheid.

De eerste divisie, in de volksmond beter bekend als Jupiler League, vormt op de Europese voetbalkaart een tamelijk unieke enclave. Je kunt niet degraderen (al verandert dat volgend seizoen), er spelen zowel fullprofs, semi-amateurs als tienerbeloften en er is een systeem met periodetitels dat alleen met de allerhoogste wiskunde te begrijpen is. Maar het belangrijkste watermerk is misschien wel de totale onvoorspelbaarheid. Je kunt klap op klap incasseren, dizzy in de touwen hangen en dan plots met één rake tegenstoot weer als Rocky herrijzen. 

MVV kreeg de nodige klappen in de afgelopen maanden, was op weg naar een roem- en zouteloos einde van het seizoen, maar één overwinning is alweer genoeg om het vuur brandende te houden. De minimale, maar cruciale zege op directe concurrent FC Den Bosch lanceerde de Maastrichtse ploeg gisteren plots van de vijftiende naar de tiende plaats, een plek die bij de huidige stand recht geeft op de play-offs. De vraag of dit MVV daarin überhaupt iets te zoeken heeft, was gisteren in de Geusselt even niet aan de orde. Gretig omarmden de 3800
toeschouwers de dure driepunter, hopende op een voetballente die een tot dusver bitter mager voetbalseizoen alsnog de nodige kleur gaat geven. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.