Hakim! Word vrouwvriendelijker!

Print
Hakim! Word vrouwvriendelijker!

Afbeelding: ANP

Karim ziet er allesbehalve uit als spoelkracht. Technobril, zilveren Jacques d’Ancona-coupe, getailleerd officiersjasje, strakke zwarte jeans.

De man van Tunesische afkomst werkt, net als veel andere migranten, ver beneden zijn niveau. Zegt hij. In de bijstand wilde hij niet. Dan maar werken in de spoelkeuken van een hotel. Karim gaat fluitend naar zijn werk. Nog zonniger lijkt zijn verblijf in de spoelkeuken te worden, als hij assistentie krijgt van de Marokkaanse Halima. Zij spreekt ook Arabisch en dat schept een band. Karim weet niet dat Halima hier al eerder heeft gewerkt, maar moest vertrekken omdat zij niet kon opschieten met een oudere vrouw. Die moest afhaken vanwege een chronische ziekte. Keukenchef Remco besloot toen het nog maar eens te proberen met Halima. Maar het botert niet tussen Hakim en Halima. Ze heeft een te grote mond, vindt Hakim. Halima vindt dat zij, met al haar spoelkeukenervaring, Hakim wel wat kan leren. Hakim wordt steeds pissiger. Ruzietjes worden veenbrandjes. Op een dag is Hakim de opmerkingen van Halima spuugzat. In mijn land moet een vrouw haar mond houden, schreeuwt hij. Halima stapt naar chef Remco en doet haar beklag. Als Hakim dat hoort barst hij in woede uit. 

Karim gaat fluitend naar zijn werk. 

Ik ga je een paar blauwe ogen slaan, dreigt hij. En: ik maak je af. Althans, volgens Halima. Die weer een klacht indient. Chef Remco is de ruzies kotsbeu. Eén van de twee moet vertrekken. Het wordt Karim: hij is ‘slechts’ uitzendkracht. Chef Remco vertelt Hakim zijn besluit. Hakim ontploft. Als hij terugloopt naar de spoelkeuken ziet hij Halima aan komen lopen. Het keukenpersoneel hoort even later een hartverscheurende schreeuw om hulp.

Achter de klapdeurtjes ligt Halima op de grond. 

Achter de klapdeurtjes ligt Halima op de grond. Hij heeft me bespogen, een vuistslag gegeven, tegen de grond gewerkt en nog een trap na gegeven, kermt ze. Schandalige beschuldiging, vindt Karim. Hij heeft haar met een duwtje afgeweerd, omdat zij op het punt stond hem te krabben. Vervolgens struikelde zij over een mand wasgoed. Twee zielen, twee verhalen. Maar Karim is zwaar in het nadeel. De dokter heeft bij Halima een gezwollen oog geconstateerd, mogelijk het gevolg van een vuistslag. En het overige keukenpersoneel heeft haar om hulp horen roepen. Halima is niet ter zitting. Een meneer van Slachofferhulp, gehuld in een grijze schipperstrui, heeft uitgebreid met Halima gesproken, zegt hij. Conclusie: Halima lijdt aan een posttraumatisch stresssyndroom en verdient daarom een smak smartengeld. 

Twee zielen, twee verhalen.

Meneer is geen geweldenaar, voert de advocate van Hakim, een vrouw met het uiterlijk van een ouderwetse strenge schooljuf, aan. Ho. Een verspreking. Gelukkig maar. Ze bedoelt dat hij niet gewelddadig is. Misverstanden alom? De rechter twijfelt niet. Het blauwe oog van Halima en haar schreeuw om hulp geven de doorslag. Hakim krijgt een boete van 350 euro. En het advies om zich tijdens zijn verblijf in dit land iets vrouwvriendelijker op te stellen. 

Sommige namen van personen zijn uit privacy-overwegingen veranderd.

 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen