Bekijk graphic vluchtelingenopvang Limburg

‘Rutte moet stoppen met gegoochel met vluchtelingen’

Print
‘Rutte moet stoppen met gegoochel met vluchtelingen’

Afbeelding: illustratie Mark Reijntjens

Premier zegt te rekenen op 58.000 vluchtelingen. Tegelijkertijd werken zijn ambtenaren met een prognose van 93.600.

Bekijk hier een graphic met gegevens over de vluchtelingenopvang in Limburg

Voor een premier die toch al gegoochel met cijfers wordt verweten, heeft Mark Rutte er een probleem bij. Terwijl hij in het parlement suste dat hij dit jaar ‘slechts’ zo’n 58.000 vluchtelingen verwacht, werkten zijn ambtenaren achter de schermen tóch met een hogere prognose van 93.600. 

Niet voor het eerst wekt Rutte irritatie met al te rooskleurige prognoses. Naar de smaak van de oppositie, zet Rutte wat al te vaak z’n roze bril op als het gaat om de instroomcijfers van vluchtelingen. „Rutte is gewoon als de dood voor de peilingen van de PVV”, schampert GroenLinks-leider Jesse Klaver in een reactie. „Hij moet eens gewoon eerlijk zijn over hoeveel mensen komen en wat men verwacht. Op deze manier wordt Nederland in de maling genomen en valt het iedere keer weer tegen. Hij duikt weg. Het is laffe politiek.” 

En zo verdrong een ontstemde oppositie zich maandag met vergelijkbare teksten bij de microfoons, nadat was gebleken dat ambtenaren zich voorbereiden op de komst van veel meer vluchtelingen dit jaar dan Rutte steeds predikt. Pijnpunt nu is het debat van 11 februari, waarin de premier volhield dat z’n kabinet verwacht dat dit jaar 58.000 vluchtelingen naar ons land komen. Dat Nieuwsuur even ervoor een getal van 93.600 had opgevangen, ach, dat was ‘slechts één ven de vele scenario’s’. 

Het is een constant gegoochel met cijfers waar nu maar eens een eind aan moet komen”

Toch onthulde NRC Handelsblad dat nota bene tijdens dat debat even verderop in een zaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken juist een vergadering gaande was waarbij dat aantal van ruim 93.000 wel degelijk genoemd werd. In een poging provincies en burgemeesters te overreden om meer opvangplekken voor vluchtelingen beschikbaar te stellen, ging dat getal achteloos over tafel, merkten burgemeesters op. 

Strooide Rutte dan amper 600 meter verderop de parlementariërs zand in de ogen? Woordvoerders van het ministerie van Veiligheid en Justitie haastten zich gisteren uit de leggen dat men zich op beide ‘scenario’s’ aan het voorbereiden is. Bij de oppositie spreken ze van woordspelletjes. „Het is een constant gegoochel met cijfers waar nu maar eens een eind aan moet komen”, simt D66’ er Sjoerd Sjoerdsma. Ook de PVV en GroenLinks zijn het zat en willen nog deze week een debat. Sjoerdsma: „Laat de premier nu eens het eerlijke verhaal vertellen.” 

Het is niet de eerste keer dat de premier wrevel wekt door krampachtig vast te houden aan zo laag mogelijke instroomcijfers. Al op Prinsjesdag beschuldigde men hem van ‘wensdenken’ toen hij voor 2016 rekening zei te houden met 26.000 vluchtelingen. Ter vergelijking: een paar maanden later stokte de teller voor 2015 pas bij ruim 43.000. En dan was er onlangs nog zijn ‘belofte’ dat het vluchtelingenaantal in Europa ‘naar nul’ moet zijn gedaald binnen enkele weken. Op die manier maakt Rutte er inderdaad zelf een politiek koorddansen van. Als bewindsman moet zijn beleid zijn voorbereid op ruime instroom, maar in het laatste jaar voor de verkiezingen wil hij - zeker als VVD’er - zo min mogelijk de hoge instroomcijfers aangesmeerd krijgen. 
In het kabinet gelooft men bovendien ook ten diepste dat wanneer je hogere aantallen noemt, dit een self fulfilling prophecy zal blijken.