De baas heeft het goed, nu zijn personeel nog

Print
De baas heeft het goed, nu zijn personeel nog

Mariëtte Patijn, hoofdbestuurder bij FNV: „Veel managers zitten op hun troontje en jij moet inleveren.” Afbeelding: Shody Careman

Mariëtte Patijn (49) heeft in 25 jaar vakbondswerk veel meegemaakt, maar nu gaat het richting ‘totale afbraak’.

Uitzendkrachten krijgen hetzelfde loon, tijdelijke contracten lopen nu eenmaal af: hoezo afbraak?

„De baas verzint steeds nieuwe trucjes om onder die recente regels uit te komen. Dat vertellen ze gewoon. Eentje zei me: ‘Werknemers zijn gewoon een gebruiksartikel.’ Met contracten, schimmige uitzendbureaus, en ik heb zelfs een programma gezien om mensen te ontslaan vlak vóór ze recht hebben op vast werk. Ze hebben een fleXTC-pilletje te veel op. En verder is het goedkoop, goedkoop en zoek het lekker uit. Niet gek dat 39 procent van de werknemers het management niet meer vertrouwt.” 

Bedrijven knokken zich uit de crisis. U ontkent hun zorgen.

„Die bedrijven ken ik, maar er zijn ook rijke ondernemingen. Daar zitten de managers op hun troontje. 
Met zelf een goed pensioen en salaris zijn ze bezig met afbraak. De winstmarges moeten omhoog, dus moet jij inleveren. Terwijl de brutowinst in bedrijven in 2014 bijna twee keer zo groot was als tien jaar ervoor.Werknemers zijn in die periode 8 miljard euro meer belasting gaan betalen: nu 31 miljard euro. De belasting bij bedrijven zakte van 16 miljard naar 10 miljard.” 

Bonden willen ook altijd geld.

„Ik was bij een distributiecentrum waar de vaste werknemers staakten om de contractcollega’s in vaste dienst te krijgen.Want ze vonden: steeds andere mensen inwerken, dat levert slechte kwaliteit en hoge werkdruk op. Een FNV-collega vertelde van een bedrijf waar ze staakten voor hun gezondheid: om niet in vier, maar in vijf ploegen te mogen werken. Langdurig nachtdiensten draaien, is volgens wetenschappers gevaarlijk voor je lijf.” 

Waar gaan de geldzorgen dan over?

„Vaste werknemers bezuinigen op van alles, van vakanties tot de boodschappen. 
Werknemers zonder vaste baan weten niet of ze de komende maand water en licht kunnen betalen, de huur of de hypotheek. 
Eerst was dat één op vijf en nu al één op vier. Door meer tijdelijke contracten, dat aantal stijgt sterk, ook onder mensen met hogere opleidingen. De helft van de architecten heeft geen vaste baan.” 

Een op de drie zit nu al in de rats over het pensioen van straks. 

Waarom? „Zonder vast werk geen pensioen. Fondsen kopen die paar maanden opbouw af. Dat is goedkoper dan straks een paar euro uitbetalen. Zo zie je keer op keer dat je niets opbouwt.” „Met een vaste baan zie je het pensioen ook zakken. Grote groepen dertigers en veertigers van nu moeten straks als ze 66 of 67 zijn, vaak rondkomen van AOWen een wel heel klein pensioentje. Gaat de politiek dan pas verbaasd vragen waarom die ouderen niet kunnen rondkomen?” 

Wat vindt u het meest schokkend in het onderzoek?

„De werkdruk is in een paar jaar tijd fors gestegen. Ik denk aan een apothekersassistente die zestig uur beschikbaar moet zijn voor twintig uur werk en elke ochtend om half zeven naast de telefoon moet zitten. Ik denk ook aan de vaste collega die het ondertussen zwaar heeft om alle pillen veilig over de toonbank te krijgen. Die stijgende druk zie je overal. Je werk goed kunnen doen, is een sterk groeiend probleem.”