Milieuzone bij station bepleit

Print
Milieuzone bij station bepleit

De luchtkwaliteit rond het NS-station is volgens metingen van Milieudefensie en Klaor Loch slecht. Afbeelding: Loraine Bodewes

De Parallelweg bij het NS-station in Wyck moet zo snel mogelijk een milieuzone worden. De luchtkwaliteit is er dermate slecht dat het stadsbestuur in het belang van de volksgezondheid moet ingrijpen.


Dat bepleit actiegroep Klaor Loch op grond van meetgegevens verzameld in de afgelopen twaalf maanden. Klaor Loch beheert het meetpunt van Milieudefensie aan de Parallelweg. Het is onderdeel van een landelijk netwerk van 58 meetpunten in heel Nederland die de luchtvervuiling in beeld brengen. 
Sinds 2015 moet Nederland voldoen aan de Europese luchtkwaliteitsnormen, maar Milieudefensie - gesteund door Klaor Loch - heeft grote twijfels of dit overal gelukt is. 

Sinds 15 januari 2015 meet Milieudefensie maandelijks de luchtsamenstelling (stikstofdioxide, NO2) met zogenaamde Palmesbuisjes. Bewonersgroepen sturen ze op naar een onderzoeksbureau voor analyse, om een zo betrouwbaar mogelijk beeld te krijgen van de luchtkwaliteit ter plekke. Aan de hand van jaargemiddelden kan Milieudefensie aantonen waar de Europese norm van 40 microgram vervuiling per kubieke meter lucht - vooral fijnstof - wordt overschreden. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →