Milieuzone bij station bepleit

Print
Milieuzone bij station bepleit

De luchtkwaliteit rond het NS-station is volgens metingen van Milieudefensie en Klaor Loch slecht. Afbeelding: Loraine Bodewes

De Parallelweg bij het NS-station in Wyck moet zo snel mogelijk een milieuzone worden. De luchtkwaliteit is er dermate slecht dat het stadsbestuur in het belang van de volksgezondheid moet ingrijpen.


Dat bepleit actiegroep Klaor Loch op grond van meetgegevens verzameld in de afgelopen twaalf maanden. Klaor Loch beheert het meetpunt van Milieudefensie aan de Parallelweg. Het is onderdeel van een landelijk netwerk van 58 meetpunten in heel Nederland die de luchtvervuiling in beeld brengen. 
Sinds 2015 moet Nederland voldoen aan de Europese luchtkwaliteitsnormen, maar Milieudefensie - gesteund door Klaor Loch - heeft grote twijfels of dit overal gelukt is. 

Sinds 15 januari 2015 meet Milieudefensie maandelijks de luchtsamenstelling (stikstofdioxide, NO2) met zogenaamde Palmesbuisjes. Bewonersgroepen sturen ze op naar een onderzoeksbureau voor analyse, om een zo betrouwbaar mogelijk beeld te krijgen van de luchtkwaliteit ter plekke. Aan de hand van jaargemiddelden kan Milieudefensie aantonen waar de Europese norm van 40 microgram vervuiling per kubieke meter lucht - vooral fijnstof - wordt overschreden. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen