Vriendelijker voor vluchtelingen

Print
Vriendelijker voor vluchtelingen

Brunssumers gingen gisteravond in gesprek met vluchtelingen en mensen die betrokken zijn bij de organisatie van de noodopvang. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Tientallen omwonenden kwamen naar een inloopbijeenkomst bij de noodopvang in Brunssum. Veel tegenstanders zijn nu een stuk genuanceerder.


„Ik was fel tegen die noodopvang. Nu denk ik daar anders over. Het is rustig, we hebben er geen last van. Als het zo blijft heb ik er niks op tegen.” 
Leny van Wijk woont naast de noodopvang en was op zijn zachtst gezegd niet blij toen de gemeente haar eind vorig jaar overviel met het bericht dat in een deel van het ziekenhuis tweehonderd vluchtelingen zouden worden ondergebracht. 
Nu loopt ze met een vriendelijke glimlach tussen de bezoekers en bewoners van de noodopvang. 
Net als tientallen andere omwonenden heeft ze de aanvankelijke weerstand tegen de komst van de opvang opzij gezet. 

De stemming tijdens de inloopbijeenkomst in de aanloop naar de komst van de tweede groep vluchtelingen over ongeveer een maand is veel vriendelijk.Wat een verschil met een soortgelijke bijeenkomst in november vorig jaar, toen enkele honderden bewoners hun angst en woede uitten over de opvang die hen ‘door de strot werd geduwd’. 

Nu lijkt zelfs John Habets om. De man die de vluchtelingen bij hun intocht begin december ‘verwelkomde’ met een protestbord komt nu twee fietsjes geven aan kinderen die in de noodopvang zitten. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →