Vriendelijker voor vluchtelingen

Print
Vriendelijker voor vluchtelingen

Brunssumers gingen gisteravond in gesprek met vluchtelingen en mensen die betrokken zijn bij de organisatie van de noodopvang. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Tientallen omwonenden kwamen naar een inloopbijeenkomst bij de noodopvang in Brunssum. Veel tegenstanders zijn nu een stuk genuanceerder.


„Ik was fel tegen die noodopvang. Nu denk ik daar anders over. Het is rustig, we hebben er geen last van. Als het zo blijft heb ik er niks op tegen.” 
Leny van Wijk woont naast de noodopvang en was op zijn zachtst gezegd niet blij toen de gemeente haar eind vorig jaar overviel met het bericht dat in een deel van het ziekenhuis tweehonderd vluchtelingen zouden worden ondergebracht. 
Nu loopt ze met een vriendelijke glimlach tussen de bezoekers en bewoners van de noodopvang. 
Net als tientallen andere omwonenden heeft ze de aanvankelijke weerstand tegen de komst van de opvang opzij gezet. 

De stemming tijdens de inloopbijeenkomst in de aanloop naar de komst van de tweede groep vluchtelingen over ongeveer een maand is veel vriendelijk.Wat een verschil met een soortgelijke bijeenkomst in november vorig jaar, toen enkele honderden bewoners hun angst en woede uitten over de opvang die hen ‘door de strot werd geduwd’. 

Nu lijkt zelfs John Habets om. De man die de vluchtelingen bij hun intocht begin december ‘verwelkomde’ met een protestbord komt nu twee fietsjes geven aan kinderen die in de noodopvang zitten. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen