De winkelstraat is niet dood...

Nieuwe concepten moeten de gaten in de winkelstraten vullen.© MGL

De faillissementen van diverse winkelketens zoals de Limburgse schoenenketens gaan gaten slaan in de winkelstraten. Hoe die kunnen worden opgevuld, bekijkt retailadviseur Carin Frijters in Antwerpen.

Annemieke van Dongen

„Dit is gewoon V&D, maar dan met wat luxere merken. Een kakofonie van kleuren, slechte verlichting, rechte rijen schappen... Hier gaan ze het in Nederland niet mee redden”, oordeelt Carin Frijters.

Ze is schrijfster van boeken als Retail Theater en Prikkel de Koopknop. Op verzoek van deze krant bekijkt de retailspecialist de bestendigheid van het winkelaanbod in Galleria Inno, de Belgische warenhuisketen van Hudson’s Bay, dat ook tientallen winkels in Nederland zou willen openen.

Vooral over het restaurant op de bovenste verdieping van het pand aan de Meir in Antwerpen is Frijters onverbiddelijk. De bakken waaruit klanten aardappelpuree en halve kippen opscheppen, doen nog het meeste denken aan een aftands snelwegrestaurant. Nee, op het gebied van smakelijk eten kan Galleria Inno nog heel wat leren van V&D’s wél doorgestarte dochter La Place.

Meestal is het echter andersom. Er zijn heel wat buitenlandse winkels waar Nederlandse ketens een voorbeeld aan kunnen nemen; daar zijn alle retailkenners het over eens. En er zijn genoeg van die ketens die azen op de lege plekken die de failliete Nederlandse winkels achterlaten, zegt directeur Hans van Tellingen van Strabo, onderzoeksbureau voor winkelcentra en vastgoed. „Denk aan Uniqlo, MUJI, Pull & Bear, Forever21, Massimo Dutti, Bershka, M&S, Flying Tiger.” Internationale merken die niet meteen warmlopen voor een plek in de straten van een doorsnee provinciestad. Zelfs daar is Van Tellingen positief over. „Daar dalen de huurprijzen. Dat biedt kansen aan creatieve zelfstandige winkeliers.”

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal