Helpt hypnose bij afvallen?

Coach Maarten Bos (links) maakt aantekeningen, terwijl Ruud Brouns op de fiets bezig is. Rechts instructeur Kenny Schers. © Mijntje Wismans

Kan hypnose helpen bij afvallen? De praktijk wijst het uit. Mental coach Maarten Bos legt een virtuele maagband aan.

Bart Ebisch

De klokken van de kerktoren in Panningen luiden op het moment dat coach Maarten Bos cliënte Suzan van Roij onder hypnose brengt. Suzan neemt zogenaamd plaats in een bioscoop en mag op het scherm een ideaalbeeld van zichzelf toveren. Ze ziet er slank, fitter en gezonder uit dan ooit. „Luister naar je maag en beeld je in dat die band nu voor je werkt”, vertelt Maarten op rustige toon. „Je kiest ervoor om je lichaam niet langer als een vuilnisbak te gebruiken. Je kunt nu eten om te leven in plaats van leven om te eten.”

De hypnosesessie maakt onderdeel uit van het programma ‘Excellent Afvallen’. Maarten leert de deelnemers bewuster eten. Ze mogen alles blijven eten, maar wel in mindere mate en op vaste tijden. Daarbij helpt de virtuele maagband. Die is tijdens de eerste hypnosesessie bij Suzan ‘aangebracht’. Zonder wond, pijn, ongemak, kans op complicaties en litteken.

In mijn beleving ben ik echt in het ziekenhuis geweest

Geloof het of niet, maar Suzan zit sinds ze de maagband ‘draagt’ eerder vol van een maaltijd. „In mijn beleving ben ik echt in het ziekenhuis geweest. Ook de operatiekamer heb ik meegemaakt. Terwijl ik weet dat dat niet zo is. Een keer heb ik daarna te veel gegeten. Daar heb ik toen echt last van gehad.”

Ruud Brouns, een boom van een kerel, beleeft hetzelfde sinds hij door het leven gaat met de virtuele maagband. „Ik stond er aanvankelijk sceptisch tegenover. Want ik ben niet iemand die in, laten we het noemen zen-dingen, gelooft. Ik dacht; laat maar komen. Natuurlijk zit die maagband er niet echt. Maar de band zit wel tussen mijn oren. Voorheen at ik bijvoorbeeld een grote friet met vijf frikandellen, nu een kleine friet met één of hooguit twee frikandellen.”

Als je zin hebt in chocola, dan eet je chocola

Maarten verduidelijkt: „Er is geen ontzegging, zoals bij diëten. Als je zin hebt in chocola, dan eet je chocola. Let wel, één blokje, niet meteen een hele reep. En dat stukje chocola eet je rustig op op de bank.”

Zijn collega Kenny Schers geeft voedingsadviezen en stelt op maat gemaakt sportschema’s op. De begeleiding wordt na twee maanden afgebouwd. Daarna moeten de deelnemers zelfstandig verder. De negen zogeheten commitment- regels - daarover verderop meer - vormen de inspiratiebron. Ruud: „Wie mij vorig jaar had gezegd dat ik naar de sportschool zou gaan, die had ik voor gek verklaard. En nu ga ik soms wel drie keer per week. Ik heb er lol aan.”

De meeste mensen eten supersnel

Zo ook Suzan. „Mijn doel is om in juni mee te doen aan een vijf-kilometerloop.” De alleenstaande moeder heeft voorheen van alles geprobeerd om de overtollige kilo’s eraf te krijgen. Geen enkel dieet hielp. Beter gezegd; ze hield het niet vol. „Hier krijg ik juist energie van”, zegt ze. „Toen ik begon, woog ik 120 kilo. De eerste week verloor ik 2,2 kilo. Gewoon door bewuster te eten. Minder en vaker per dag, op geregelde tijden. Mijn doel is veertig kilo eraf in september. Als dat dertig kilo is; ook goed.” Suzan eet tegenwoordig van een kleiner bord. Ze eet op vaste tijden en langzamer. Dat laatste is belangrijk, zegt Maarten. „De meeste mensen eten supersnel. Ze krijgen pas later een vol gevoel, omdat het signaal van de volle maag de hersenen later bereikt.”

Ruud, 1,98 meter groot, stapte in september vorig jaar als eerste cliënt bij Maarten en Kenny binnen met zijn 135 kilo. Doel: 25 kilo afvallen. Hij had last van oorsuizingen als gevolg van hoge bloeddruk. Dat is over. Zijn ‘therapie’ zit er bijna op. „Ik hield mezelf voor; zodra ik de 130 kilo heb bereikt dan ga ik er iets aan doen. In het begin vlogen de kilo’s er echt af. Door de krachttraining maakt mijn lichaam spieren aan. Dat compenseert deels het gewichtsverlies. Ik ben zestien kilo kwijt. Veel minder zal niet kunnen.”

„De maagband zal iedereen helpen om zich makkelijker aan de regels te houden”, vertelt Maarten. De meeste regels spreken voor zich. Maar wat wordt bedoeld met ‘luister naar de audio’ en ‘nieuw kledingstuk’? Maarten: „De audioboodschap duurt tien momenten. Het is een rustmoment.” Ruud: „In het begin heb je de audioband nodig om getriggerd te blijven. Bijvoorbeeld als je de neiging krijgt om te gaan snoepen. Na verloop van tijd heb je de band niet meer nodig, ik althans. Je moet het zelf doen en willen.”

Het ‘nieuw kledingstuk’ is bedoeld als uitdaging en extra motivatie, verduidelijkt Suzan. Ze kocht een jurk, die nu veel te klein is, maar die wellicht op een dag zal passen. „De jurk hangt in mijn slaapkamer. Zo word ik iedere dag bij het opstaan herinnerd aan mijn doel.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal