Steeds meer selectie voor masterstudies Maastricht

© Logo

© Logo

© Logo

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Steeds meer universitaire masterstudies selecteren hun studenten. Bij de Universiteit Maastricht geldt een toelatingsprocedure voor bijna de helft van de 55 masterstudies.

Carola de Boer

Dit blijkt uit de Keuzegids Masters 2016 die vandaag verschijnt. Dat betekent dat afgestudeerde bachelors niet automatisch worden toegelaten tot de masterstudie op hun eigen faculteit. Er worden vaak aanvullende eisen gesteld aan cijfers en gevolgde vakken en er volgt vrijwel altijd een intakegesprek.

Bij de TU in Eindhoven kan vrijwel iedereen met een technische bachelor doorstromen naar de masterstudie. Daar zijn maar aan één masteropleiding extra eisen gekoppeld.

De Keuzegids Master 2016 bevat ook een kwaliteitsoordeel over alle hbo- en wo-masteropleidingen in Nederland. De hbo-master interieurarchitectuur van Zuyd Hogeschool in Maastricht scoort het allerbeste van Nederland. Dit oordeel hebben de onderzoekers van de gids gebaseerd op de mening van de studenten en de rapporten van keuringsinstantie NVAO.

Ook Onderwijskunde aan de Universiteit van Maastricht staat in de top twintig van beste masters. De opleiding heeft een goed niveau, studenten krijgen voldoende aandacht van docenten en de studie biedt genoeg tijd voor onderzoek. Kunst- en cultuurwetenschappen scoren hoog bij de Universieit in Maastricht en de Open Universiteit in Heerlen. Maastricht krijgt daarnaast ook een pluim voor de masterstudie criminologie. Vooral het inhoudelijke programma en de docenten oogsten lof.

Gezondheidswetenschappen in Maastricht is een populaire master bij hbo’ers. Veel varianten van deze studie worden als heel goed beoordeeld door zowel studenten als deskundigen.

Voor zeer goede baankansen moeten studenten overigens vooral informatica gaan studeren, aldus de Keuzegids. Ook techniek, economie, bouwkunde, natuurwetenschappen en landbouw & milieu zijn kansrijke specialisaties. In de lijst van beste masterinstellingen wetenschappelijk onderwijs staat de OU op de 2e plaats van alle 14 Nederlandse universiteiten, na Wageningen University. Zes van de negen masters kregen hoge scores.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal