Chinees dompelt Roda in rouw

Print
Chinees dompelt Roda in rouw

Roda-trainer Darije Kalezic Afbeelding: Ermindo Armino

Het heilige doel van dit seizoen, een club in rustig vaarwater, was zowaar in zicht. Maar Roda JC verzuimde te profiteren van de misstappen van de concurrentie en wierp Vitesse in blessuretijd de punten in de schoot: 1-2.

Het contrast was zondag, diep in de middag, groot in de catacomben van het Parkstad Limburg Stadion. Links stond de eerste Chinese doelpuntenmaker ooit in de eredivisie, Yuning Zhang (19), in gebroken Engels trots uit te leggen dat zijn gouden goal in Kerkrade (1-2) ongetwijfeld de voorpagina’s van Peking tot Shanghai zal halen. Rechts, twee meter verder, erkende Jordy Buijs schuldbewust dat Roda in de slotfase gefaald had. Ze keken elkaar niet aan, de twee hoofdrolspelers van de ontknoping die ruim 15.000 toeschouwers - minus de 72 in het gastenvak - met een enorme kater naar huis had gestuurd. 

Voetbal is en blijft een sport van momenten, zo werd op deze zondag in Kerkrade weer eens bewezen, ook al denken veel analytici op tv dat ze raketgeleerden zijn. Hét moment van Jordy Buijs had in minuut 87 moeten komen, toen hij op luttele meters van het doel klaar stond om de thuisploeg op voorsprong te koppen, een doelpunt dat Roda zo goed als zeker bevrijd had van de laatste degradatiezorgen. Maar de centrale verdediger raakte de paal. Hét moment van Yuning Zhang, net ingevallen, kwam in minuut 92. Met zowat zijn eerste balcontact kopte de Chinees wél raak, terwijl het Roda- duo Buijs & Swinkels zich kinderlijk liet aftroeven. Geen champagne in Kerkrade, maar een bittere, zure afdronk. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.