Politie pesten! Lachen, man!

Print
Politie pesten! Lachen, man!

Afbeelding: ANP

Andy, puberale man van 32, volkse, dikkige, rossige jongen in zwart trainingspak met lichtblauwe biezen, had voor de grap 112 gebeld. Een van de meest geliefde gezelligheidspelletjes in dit land.

We hebben het dan niet over die ernstig verwarde vrouw in Utrecht, die op één ochtend zestig valse meldingen deed. Eerder over dat 14-jarige meisje uit Den Haag, dat op één dag maar liefst 360 keer het alarmnummer belde. Die en passant ook nog eens drie valse bommeldingen deed. Lachen, man! Ze doen het uit verveling. Vanwege een weddenschap. Of, ‘gewoon’, omdat ze een diep gewortelde hekel aan de politie hebben. Voor Andy was het een combinatie van al die factoren. Op een avond zit hij samen met wat maten een beetje te chillen in zijn huiskamer. Ze drinken veel bacotjes, bacardi cola’s. Opeens schiet het Andy te binnen. Marco is jarig. Een jongen die hij uit de kroeg kent. Marco heeft vanavond een feestje. Zullen ze hem eens de stuipen op het lijf jagen, met 112? Ja, cool! Maar wie durft het? Ikke, roept Andy. Hij heeft de allermeeste bacootjes op. Andy pakt zijn mobieltje, belt het alarmnummer en geeft hijgerig de onheilstijding door. Vier man in een auto! Ze schieten op een woning! Andy noemt Marco’s adres. Hij en zijn maten rennen naar de fictieve plaats delict. De politie komt aan gescheurd met zwaailichten, vijf eenheden sterk. Lachen, man!

Marco heeft vanavond een feestje. Zullen ze hem eens de stuipen op het lijf jagen, met 112? 

Het lachen vergaat Andy al snel, als hij een uur later wordt aangehouden. Twee agenten in de meldkamer hebben Andy’s stem herkend. Achteraf snapt Andy wel dat hij het niet had moeten doen. Meestal doet hij toch geen domme dingen. Hoewel. Andy heeft een strafblad, waar zo’n beetje alles aan kleine criminaliteit op staat wat je maar kunt bedenken. Een valse melding ontbrak nog op zijn erelijst. Nee, de politie is niet bepaald zijn beste kameraad. Op Andy’s kerfstok staan beledigingen van politiemensen en verzet bij aanhoudingen. Ja, ik heb best wel een hekel aan ze, geeft Andy toe. Dat zal na dit incident geheel wederzijds zijn. De agenten rukten zwaar bewapend en stijf van de adrenaline uit naar de plek des onheils, de woning van Marco dus. Ach, jongens onder elkaar en dan is er altijd wel een dommerik die het doet, verklaart de advocaat van Andy. Andy’s wenkbrauwen gaan even bedenkelijk omhoog.

Nee, de politie is niet bepaald zijn beste kameraad.

Hé! Maar deze dommerik komt vandaag goed weg, met een taakstraf van slechts twintig uur. Tot grote tevredenheid van een dikkige vrouw met zwarte bril achter in de zaal. Andy’s wettige echtgenote. Ach, Andy heeft toch niets te doen. Werkloos en ogenschijnlijk bivakkerend in de eeuwig durende bijstand. Hoi hoi, roepen Andy en eega vrolijk, als ze samen de zaal verlaten. Op internet, op het platform van hulpverleners, wemelt het van de verhalen over ‘snotjochies’ en ‘snotmeiden’. 
Een anonieme hulpverlener uit de wens dat de valse melder zelf eens een 112 nodig heeft. Dat zo iemand als Andy zich verslikt in een bacootje en om hulp roept. Dat zou mooi zijn. Zonder gein. 

Sommige namen van personen zijn uit privacy-overwegingen veranderd.

 

 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen