Variatie voor vissen en vissers

Print
Variatie voor vissen en vissers

Nu de aalscholvers overwinteren, grijpen gemeente en Vrienden van het Geulstrand hun kans om vissen uit te zetten in de Geulvijver. Afbeelding: Diana Scheilen

De Geulvijver in Valkenburg heeft er weer een flink aantal nieuwe bewoners bij. Zaterdag werden driehonderd kilo goudwindes en kroeskarpers uitgezet. Ze hopen dat de Geulvijver zich over een tijdje zelf kan bedruipen. Dat de natuur zijn werk doet en het uitzetten van vis niet langer nodig is. Maar zover is het nog niet.

De visvijver in het Geulpark heeft jaren moeten lijden onder te weinig aandacht van de gemeente en te veel aandacht van de aalscholver. 

Maar daar is met de komst van wethouder Carlo Vankan (Algemeen Belang, Fysiek Domein) verandering in gekomen. Sinds 2013 zijn er al duizend kilo vis uitgezet: zeelt, kruiskarper, schubkarper, spiegelkarper en brasem en afgelopen zaterdag kwamen daar nog eens driehonderd kilo goudwindes en kroeskarpers bij.

Twee soorten die voor de grote vissterfte van 1998 ook al in de vijver rondzwommen. „Deze vijver, vierenhalf hectare groot, was eigenlijk een oude boerenwei die telkens onderliep. Dus besloot de gemeente eind jaren zeventig de grond aan te kopen om er een dagstrand aan te leggen. Dat plan ging uiteindelijk niet door omdat er net een nieuw contract was getekend met de exploitant van het buitenzwembad naast de Valkenier, dus werd in 1980 besloten er een visvijver van te maken”, legt Hans Keulen van de Vrienden van het Geulstrand uit.

Na de massale vissterfte in 1998, vermoedelijk door vervuild slib maar daarover verschillen de meningen, ging het bergafwaarts met de vijver.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen