Voetballer oog in oog met de dood

Tegen FC Utrecht speelde Stefan Thesker op 31 januari zijn voorlopig eerste en enige wedstrijd voor FC Twente. Enkele dagen eerder had hij de diagnose kanker gekregen.© ANP

Opeens ben je ziek, hoor je dat je kanker hebt. Het overkwam Stefan Thesker (24), oud-Fortunees. De speler van FC Twente is op de weg terug.

Fardau Wagenaar

Een monoloog. "Fysiek gaat het weer goed, ik ben bezig mijn conditie op peil te krijgen. Die is snel achteruit gegaan, dat had ik niet verwacht. Ik heb twee weken in bed gelegen na de operatie. Daarna had ik problemen met mijn ‘Kreislauf’ (bloedsomloop). Als ik de trap opliep, werd ik duizelig en raakte buiten adem. Zo snel gaat dat.”

„Ik heb vijf dagen in het ziekenhuis gelegen, daarna negen dagen thuis in bed. Je kunt niets doen, alleen naar het toilet gaan. Ik heb boeken gelezen, films gekeken, mijn familie en vrienden waren er. Je hebt tijd om na te denken. De eerste dagen zijn het ergst, je wacht op de uitslagen. Die onzekerheid. Is het uitgezaaid? Ik had vertrouwen dat het goed zat, maar ik was ook bang. De artsen zeiden dat ik er vroeg bij was, dat ze vertrouwen hadden maar je wilt het zeker weten.”

„Ik voelde het zelf. Dat was op de vrijdag voor mijn eerste wedstrijd voor FC Twente, tegen FC Utrecht. Heel even schoot er door mijn hoofd dat het kanker was. Maar daarna dacht ik meteen: nee, hoezo? Ik zat die vrijdag televisie te kijken met mijn ouders en vertelde wat ik had gevoeld. Mijn vader zei dat hij het ook weleens had gehad. Mijn moeder reageerde meteen, zij werkt op de operatiekamer van het ziekenhuis. Ze nam het initiatief, de volgende dag zat ik bij de dokter. De arts wilde wel iets anders zeggen, maar ze kon het niet, vertelde ze. ‘Dit hoort hier niet.’ Nog dezelfde dag wist ik dat het kwaadaardig was. Ik besefte niet meteen dat mijn leven in gevaar zou kunnen zijn. Ik vroeg wanneer ik weer kon voetballen. Ze vroeg waar ik het over had. ‘Dit gaat over je gezondheid, over je leven.’ Het was wel de best behandelbare kanker, zei ze.

Gelukkig, maar ik moest nog een week wachten voor ik zekerheid had. Die dag zou ik voor het eerst sinds mijn terugkeer met FC Twente meetrainen. Ik wilde niet, was naar de kloten. Had even geen zin in voetbal. Ik ben na een gesprek toch gaan trainen, maar twijfelde nog steeds of ik tegen Utrecht wilde spelen. ’s Avonds was mijn familie er, we spraken er samen over.

Mijn ploeggenoten omhelsden me, dat gaf me een goed gevoel

De wedstrijd zou me kracht kunnen geven, zeiden ze. Dat bleek ook zo te zijn. Voor de wedstrijd heb ik de spelers op de hoogte gesteld. ‘Dit wordt mijn eerste en voorlopig laatste wedstrijd, ik heb de diagnose kanker gekregen.’ Kanker is een naar woord, iedereen denkt dan aan de dood, dat er geen kans meer is. Dat is niet zo, maar het is wel kanker.

Mijn ploeggenoten omhelsden me, dat gaf me een goed gevoel. Tijdens de wedstrijd waren ze er ook mee bezig. Bruno Uvini wees naar me na zijn vroege goal, een heel mooi moment. Alles ging goed die middag.”

„Die dinsdag werd ik geopereerd, nu vijf weken geleden. Vrijdag kreeg ik te horen of er uitzaaiingen waren. Ik ging na de laatste onderzoeken naar de kamer van de dokter, dan weet je dus binnen vijf minuten hoe het ervoor staat. Een raar gevoel. Hij vroeg eerst hoe het ging, terwijl ik dacht: zeg het, schiet op. Hij moest eerst nog wat beelden bekijken. Toen zei hij dat ik schoon was, er was niets opvallends te zien. Dan ben je blij, ik heb geluk gehad. Je gaat terug naar huis en het leven gaat door.

Ik kijk niet heel anders tegen de dingen aan. Maar ben ergens wel teleurgesteld in mijn lichaam. Als ik in de spiegel keek, zag ik een gezond en fit iemand, maar dat was niet zo. Hoe kan dat? Ik zag er normaal uit, had geen pijn, helemaal niets. Er heeft één keer iets slechts in me gezeten, nu wil ik opletten dat het geen tweede keer gebeurt.

Ik heb net zoveel kans als ieder ander, maar probeer wel nog beter op mijn lichaam te letten. Ik hou rekening met voeding. De artsen zeggen dat het gewoon pech was. Dat kan ook.

Ik ben er niet meer elke dag mee bezig, maar het heeft me wel wat gedaan. Als ik chemo had gekregen was ik zes maanden uitgeschakeld geweest, het is net goed gegaan. Ik hoop over een week of twee aan te kunnen sluiten bij de groep. Ik denk nu weer vooral aan voetbal.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal