Bij welke loterij heb je de grootste winkans?

© MGL

Wie droomt er niet van ooit de jackpot te winnen? Maar aan welke loterij doe je dan mee: de Staatsloterij, Nationale Postcode Loterij, BankGiroLoterij, Vriendenloterij of De Lotto? Speel je elke maand mee, dan kost je dat bij de Staatsloterij 195 euro per jaar, terwijl dat bij De Lotto 104 euro is. De hoofdprijs is daar wel lager en de winkans kleiner. Deze krant zet de verschillen tussen de grote loterijen op een rijtje.

rvandenbooren

STAATSLOTERIJ De Staatsloterij bestaat al sinds 1726 en is daarmee een van de oudste loterijen ter wereld. De loterij werd opgericht om illegale loterijen aan banden te leggen. De Staatsloterij liep vorig jaar forse reputatieschade op omdat de Hoge Raad oordeelde dat de loterij deelnemers in de periode 2000-2008 heeft misleid door niet eerlijk te zijn over de winkansen.Kosten: Een heel lot kost 15 euro. Voor de speloptie XL betaal je 2,50 euro extra. Voor de Oudejaarstrekking betaal je meer. Een lot kost dan 30 euro.Hoofdprijs: 1 miljoen bij de maandelijkse trekkingen. Bij de Oudejaarsloterij is het bedrag veel hoger. In december 2015 stond de jackpot op 30 miljoen. Heel fijn: bij de Staatsloterij betaal je geen 29 procent kansspelbelasting.Winkans: De kans dat je iets wint is fifty-fifty. Maar de kans dat dit een hoog bedrag is, is aanzienlijk kleiner. De kans op de hoofdprijs bij een maandelijkse trekking is 1 op 2,6 miljoen. De kans op een prijs hoger dan je eigen inleg is iets meer dan 12 procent.Goede doelen: 15 procent van de inleg gaat naar de Nederlandse staat. Daarnaast draagt de Staatsloterij sport een warm hart toe. De Staatsloterij is onder meer sponsor van SAIL Amsterdam, de KNVB, het Nederlands elftal en NK waterfietsen.

NATIONALE POSTCODE LOTERIJDe Nationale Postcode Loterij werd in 1989 opgericht en is sindsdien razendsnel gegroeid. Met een omzet van 655 miljoen euro in 2015 is de Postcode Loterij de op een na grootste loterij van Nederland (na de Staatsloterij dus). De Nationale Postcode Loterij is berucht vanwege haar agressieve marketing. Ook blijft ze deelnemers lastigvallen om meer loten af te nemen.Kosten: Bij de Nationale Postcodeloterij koop je geen losse loten, maar sluit je een abonnement af. Je betaalt 12,75 per trekking (inclusief Straatverdubbelaar). Er zijn 14 trekkingen per jaar. Een jaarabonnement kost dus 178,50 euro. Hoofdprijs: De grootste prijs is de zogeheten PostcodeKanjer. Op 1 januari 2017 verdeelt de loterij maar liefst 49,9 miljoen euro over 7 postcodes.Winkans:

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal