Sjarapova: blunder van mezelf

Maria Sjarapova is zichtbaar aangedaan tijdens de persconferentie waarin ze aangeeft een verbonden middel te hebben gebruikt. © AFP

Maria Sjarapova is positief verbonden op een verboden middel meldonium. De Russin bekende gisteravond onomwonden.

Rik Spekenbrink

Ze gebruikte het medicijn naar eigen zeggen al 10 jaar. Dat het per 1 januari verboden is, ontging haar. Maria Sjarapova (28) heeft tijdens de Australian Open van januari jongstleden een positieve dopingtest afgeleverd. Ze werd betrapt op het gebruik van het middel meldonium, ook wel mildronaat genoemd. Dat bekende ze gisteravond op een persconferentie in Los Angeles. Onduidelijk is nog welke sanctie de voormalig nummer 1 van de wereld staat te wachten. „Ik heb een gruwelijke fout gemaakt”, zei de Russin, winnares van alle Grand Slams, met trillende stem.

Ze vertelde het middel al sinds 2006 te gebruiken, maar niet te hebben meegekregen dat het sinds 1 januari van dit jaar op de lijst met verboden middelen van wereldantidopingagentschapWADA staat. „Eind december kreeg ik een mail van de WADA. Met daarin een link naar de lijst met de nieuwe verboden middelen. Ik heb daar niet op geklikt...”

Sjarapova begon het medicijn naar eigen zeggen te gebruiken vanwege diverse gezondheidsklachten. „Ik was in die tijd snel ziek en kreeg dit middel van onze familiedokter. Ook omdat diabetes veel voorkwam in mijn familie. Ik werd er gezonder door en ben het blijven gebruiken. Maar het is nu verboden. Ik kan en wil niemand anders uit mijn staf de schuld geven van deze fout. Ik, en alleen ik ben hiervoor verantwoordelijk. Ik stel mijn fans teleur.”

Ik hoop dat ik nog een kans krijg om terug te keren in de tennissport

Toen de persconferentie van Sjarapova zondag werd aangekondigd, gingen de geruchten dat ze zou stoppen met tennissen. De afgelopen acht maanden speelde ze door een armblessure slechts drie toernooien. „Maar in zo’n triest zaaltje van een hotel in Los Angeles zou ik het einde van mijn carrière niet bekendmaken. Ik hoop dat ik nog een kans krijg om terug te keren in de tennissport. Zo wil ik mijn carrière niet eindigen. Ik houd ontzettend van deze sport, die ik vanaf mijn vierde beoefen.”

Sjarapova is al de derde sporter die positief test op meldonium. Begin februari werd bekend dat de Russische wielrenner Edoeard Vorganov (Katoesja) in januari was betrapt. Hetzelfde geldt voor de Oekraïense biatlete Olga Abramova. Zij gaf aan het middel te gebruiken tegen hartklachten. Daar is het, onder meer, ook voor bedoeld. Meldonium valt onder de ‘metabole modulatoren’ en zou het uithoudingsvermogen bevorderen.

Sjarapova zat vorige maand nog in het Russische Fed Cup-team, dat in Moskou van Nederland verloor. Ze bleef geblesseerd aan de kant, maar zat met het oog op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro wel in de selectie. Behalve de blessure heeft ze er voor dit jaar nu een extra zorg bij.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal